Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Íme a cukormentes lekvár titka – kulcsszó a pektin

2021. August 25.

Mind-mind nagyon szeretjük a lekvárt, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, Lehet vegyesen is és egy-egy fajta gyümölcsből is. Te is szoktál eltenni lekvárt?

Íme egy remek tipp cukormentes változatban, hogy sokáig elálljon a kamrában, és akár a tél közepén is elő tudd venni.

 

Kezdjük az elején!

Tudtad, hogy a lekvárt az ókori görögöknek köszönhetjük? Először ők készítették el marmelade néven némi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Majd a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben be tudják adni!

 

Mitől lekvár a lekvár?

A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja. A pektintartalom minden gyümölcsben más és más. A pektin egy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható. Leginkább gyümölcsök héjában található, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben. A gyümölcsök érés közben a pektint pektinsavvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb. A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagáért.

A pektin hatásai:

– koleszterinszint-csökkentő

– szív- és érrendszeri megbetegedéseknél remek használható

– hatékony természetes méregtelenítő

– a vastagbélrák megelőzésére is használható

– segíti a bélműködést

– székrekedés és hasmenés esetén egyaránt alkalmazható

 

Miért érdemes pektint tenni a lekvárba?

Rövidebb lesz a főzési idő: sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamintartalma sem csökken, és bónuszként a konyhában sem kell sokat ácsorogni a nagy melegben.

– Jobban megőrzi a gyümölcsízt: a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök friss íze sokkal jobban érezhetőbb lesz.

– Megmarad a gyümölcs gyönyörű színe: a pektinnel főzött lekvár sokkal élénkebb színű marad.

– Ugyanannyi gyümölcsből sokkal több lekvár lesz: ez szintén a rövidebb főzési idő eredménye.

– Kevesebb víz fő ki és párolog el a gyümölcs húsából.

– Cukor nélkül is befőzhetjük a gyümölcsöket.

Tehát ha szeretnél a nyár végén lekvárt befőzni, bátran használd a pektint. Sokkal gyorsabb folyamattal számolhatsz, valamint kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamintartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig élénk színű, üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd. Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesítheted Paleo Cukorhelyettesítővel is.

Befőzésre fel!

 

Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
[email protected]
www.interherb.hu

 

Forrás: Csak a Nőknek Magazin 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!