Íme a cukormentes lekvár titka – kulcsszó a pektin
2021. August 25.Mind-mind nagyon szeretjük a lekvárt, szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető, Lehet vegyesen is és egy-egy fajta gyümölcsből is. Te is szoktál eltenni lekvárt?
Íme egy remek tipp cukormentes változatban, hogy sokáig elálljon a kamrában, és akár a tél közepén is elő tudd venni.
Kezdjük az elején!
Tudtad, hogy a lekvárt az ókori görögöknek köszönhetjük? Először ők készítették el marmelade néven némi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Majd a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben be tudják adni!
Mitől lekvár a lekvár?
A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja. A pektintartalom minden gyümölcsben más és más. A pektin egy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható. Leginkább gyümölcsök héjában található, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben. A gyümölcsök érés közben a pektint pektinsavvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb. A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagáért.
A pektin hatásai:
– koleszterinszint-csökkentő
– szív- és érrendszeri megbetegedéseknél remek használható
– hatékony természetes méregtelenítő
– a vastagbélrák megelőzésére is használható
– segíti a bélműködést
– székrekedés és hasmenés esetén egyaránt alkalmazható
Miért érdemes pektint tenni a lekvárba?
Rövidebb lesz a főzési idő: sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamintartalma sem csökken, és bónuszként a konyhában sem kell sokat ácsorogni a nagy melegben.
– Jobban megőrzi a gyümölcsízt: a rövidebb főzési idő miatt a gyümölcsök friss íze sokkal jobban érezhetőbb lesz.
– Megmarad a gyümölcs gyönyörű színe: a pektinnel főzött lekvár sokkal élénkebb színű marad.
– Ugyanannyi gyümölcsből sokkal több lekvár lesz: ez szintén a rövidebb főzési idő eredménye.
– Kevesebb víz fő ki és párolog el a gyümölcs húsából.
– Cukor nélkül is befőzhetjük a gyümölcsöket.
Tehát ha szeretnél a nyár végén lekvárt befőzni, bátran használd a pektint. Sokkal gyorsabb folyamattal számolhatsz, valamint kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamintartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig élénk színű, üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd. Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesítheted Paleo Cukorhelyettesítővel is.
Befőzésre fel!
Dr. Boros Szilvia
BGB Interherb Kft.
Sportorvos, táplálkozástudományi szakember
[email protected]
www.interherb.hu
Forrás: Csak a Nőknek Magazin