Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Így ünneplik a szerelmet a világ különböző pontjain

Valahol nem is csak egyetlen nap jut a szerelmeseknek!
2017. február 14.

A Bored Panda összegyűjtötte, hogy bizonyos országok lakossága hogyan ünnepli a Valentin napot, illetve magát a szerelmet. 

Bulgária: Ez a nap a Trifon Zarezan Nap, vagyis a Borkészítők Napja Bulgáriában, így a párok egy-két üveg bor társaságában ünneplik a szerelmet.

Románia: Február 24-én ünneplik a Valentin napot, melynek neve Dragobete, vagyis a nap, amikor a madarak eljegyzik egymást. Nem csak a szerelmeseket, de egyben a tavaszt is köszöntik ezen a napon. Egyesek kimennek az erdőbe virágot szedni, mások arcot mosnak a hóban, hogy ez elhozza nekik az egészséget és a boldogságot.

Dél-Korea: Minden hónap 14. napján megünneplik a szerelmet (májusi Rózsa Nap, júniusi Csók Nap, decemberi Ölelés Nap). Áprilisban pedig a Fekete Napon az egyedülállók összegyűlnek, hogy egy tál fekete tészta (jajangmyeon) felett megvigasztalják magukat.

Argentína: Itt is hosszabbra nyúlik a szerelem ünneplése; február 14-én kívül júliusban egy egész hetet szentelnek az Édesség Hetének, amikor is csókokkal fizetnek egy finom falatért. Egy cukrászda marketingfogásaként indult, de hamar megvetette gyökereit.

St. Valentin, Franciaország: A „szerelem faluja” február 12-14. között a romantika epicentrumává válik. Rózsákba borult házak, szerelmeslevelekkel díszített fák, rengeteg lánykérés és a lehetőség, hogy elültessük saját szerelemfánkat.

Dél-Afrika: Egy ősi római ünnepből, a Lupercaliaból ered, ilyenkor a fiatal lányok a pulóverükre varrják szerelmük nevét, hogy azt mindenki jól láthassa.

Kína: A Qixi, a kínai szerelemünnep a kínai naptár szerinti hetedik hónap hetedik napjára esik. Egy tradicionális meséből ered, amelyben két elátkozott szerelmes társadalmi helyzetük különbözősége miatt kénytelenek voltak külön válni, és csak évente egyszer találkozhattak. Ezen a napon az egyedülállók gyümölcsöket készítenek a szerelem reményében, míg a párok jólétért imádkoznak.

Csehország: Hagyományosan május 1-e a szerelmesek napja a cseheknél – habár a február 14. egyre jobban teret hódít magának. A párok ilyenkor elzarándokolnak a költő, Karel Hynek Mácha szobrához a Petrik Parkba, ahol a cseresznyefa alatt elcsattanó csók jó szerencsét biztosít a következő évre.

Miao, Kína: a Nővérek Ételének ünnepe alatt a nők színes rizses ételek széles választékát főzik, melyeket selyembe csomagolnak és a szerenádot adó udvarlóknak kínálnak. A románc sorsa a rizs mellé rakott dolgokon dől el: ha két evőpálcika az, akkor ez szerelem, ha egy gerezd fokhagyma, akkor a kapcsolatnak vége, mielőtt elkezdődhetett volna.

Wales: A szenvedélyéről híres nemzet népe január 25-én, Szent Dwynven Napján ünnepli a szerelmet. A XVI. század óta fennálló tradíció során a szerelmesek bonyolultan faragott fakanalakat, ún. „szerelemkanalakat” cserélnek egymással.

Brazília: Itt a szerelmesek napja, a Dia dos Namorados június 12-én van. A Saint Anthony’s Day-t, a házasság védőszentjének ünnepét másnap tartják. Az egyedülálló nők ilyenkor különböző rituálékat (simpatiasokat) tartanak, melyektől remélik, hogy ők lesznek a következő házasulandók.

Fülöp-szigetek: Tömeges esküvők kedvelt időpontja a Valentin nap, melynek során százak, vagy akár ezrek kötnek egyszerre házasságot. Ezeket a nagy eseményeket többnyire a kormány szponzorálja.

Ghána: 2007 óta február 14-e a Nemzeti Csokoládé Nap is,amelynek célja, hogy fellendítse a turizmust a világ egyik legnagyobb kakaó-kitermelő országában. Ezen a napon speciális csokis menük, kiállítások és előadások találhatóak szerte az országban.

Valencia, Spanyolország: A valenciaiaknak az év legromantikusabb napja október 9-e, a szerelem védőszentjének, Szent Dionüszosznak a napja. Ekkor számos fesztivált és felvonulást tartanak, a férfiak pedig hagyományosan macadorákat (marcipánfigurákat) kínálnak szívük választottjának szerelmük jelképeként.

Észtország: A február 14-ei Sobrapaev (szó szerint: Barátság Napja) során inkább a barátságot, mintsem a szerelmet ünneplik az észtek. Finnországban hasonló ünnepet tartanak Ystävan néven.

Japán: Míg a legtöbb országban többnyire a nőket kényeztetik a szerelem ünnepén, addig Japánban a férfiak azok, akik csokoládét kapnak ajándékba. Március 14-én, a Fehér Napon viszont a férfiaknak lehetőségük van viszonozni a kedvességet.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Makadámiás  kókuszbonbon tört pisztáciával

Makadámiás kókuszbonbon tört pisztáciával

Egy kísérletezés eredménye ez a falatnyi desszert, ami pofonegyszerű, pillanatok alatt megvan, hiperegészséges és őrült finom.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!