Hogyan lesz érett a zöldség és a gyümölcs otthon?
Aki eddig nem tudta, annak most eláruljuk, otthon is zamatossá érlelhetjük a kemény, éretlen gyümölcsöket. Gondoljunk csak bele, az összes ízletes, különböző állagú gyümölcs, amit beszerzünk a piacon, vagy leszedünk a fáról, mind egy-egy magból jön létre. Ahogyan az apró magvak elkezdenek nőni, virágot és termést hozni, majd ízletes gyümölccsel szolgálni, kész varázslat. Az édes, lédús szilva, amit ilyentájt jóízűen falatozunk, gyümölccsé válása során bizony egy sor elképesztő kémiai folyamaton megy át, mire az érett példányt a kezünkben tarthatjuk. De mi van akkor, ha a folyamat nem fejeződött be, így nem sikerült érett gyümölcsökhöz jutnunk? Van megoldás.
Előtte-utána
A legtöbb gyümölcs esetén befejezhetjük, amire a természetnek nem maradt ideje: felgyorsíthatjuk a termés érését otthon, miután már leszedték azt. Néhány kivétel persze akad: a citrusfélék, a bogyósgyümölcsök, a szőlő, az ananász és a görögdinnye nem érlelhető tovább. Vannak olyan gyümölcsök is, amelyek képesek továbbérni a leszedés után, puhábbá és színesebbé válnak, de az ízük már nem lesz édesebb. Ilyen például a kékáfonya, a füge, a csonthéjasok és a dinnyefélék. És akkor ott vannak azok a gyümölcsök, amelyek nemcsak szebbek, de zamatosabbak is lesznek leszedés után. Ilyen az alma, a körte, a mangó és a kiwi. Az avokádó pedig abban különleges, hogy kizárólag akkor érik meg, ha már leszedték.
A kód neve: etilén
Akár édesíteni, akár puhítani szeretnénk a beszerzett gyümölcsöt, az otthoni érlelés kulcsa az etilén: az a gáz, amit a gyümölcs az érés során kiad magából. Ehhez mindössze egy papírzacskóra van szükségünk, illetve a türelmetleneknek néhány szem további gyümölcsre. A legegyszerűbb módszer bepakolni a kemény gyümölcsöket egy papírtasakba, majd alaposan lezárni azt pár napra. Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor tegyünk egy almát vagy egy banánt az érlelni kívánt gyümölcsök mellé, hiszen ezek a legjobb etilén-kibocsátók. Amennyiben nincs otthon papír zacskó, van más megoldás is: a rizs! A rizs ugyanis hatásosan magába zárja az etilént. Nem csoda, hogy az indiaiak gyakran nagy tál rizsben tárolják a mangót, ott ugyanis rövid idő alatt édesre érik a gyümölcs.
A különc barack
Az őszibarack más módszert kíván, amihez puha szövésű, jól szellőző konyharuhára vagy textilpelenkára van szükség. A barackokat tövükkel lefelé kell a texilre tenni, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. (Semmiképp ne használjunk frottírt, mert az magába szívja a nedvességet.) Azután takarjuk le a barackot egy másik konyharuhával és hagyjuk érlelődni. Az illatukról tudni fogjuk, mikorra állnak készen a fogyasztásra, de az is árulkodó jel, ha az aljuk kicsit ellaposodott a gyümölcs súlyától.
Forrás: food52.com