Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Mi van, ha mégse szeretünk a konyhában lenni, ahogy mindenki állítja? Semmi baj, gyorsan kiderítettük, hogy mi a megoldás. A korszerű és hosszútávon szerethető konyháról Lovas Cecília enteriőrtervezőt kérdeztük.

A jó konyha titka – Tervezzük együtt!

Mi van, ha mégse szeretünk a konyhában lenni, ahogy mindenki állítja? Semmi baj, gyorsan kiderítettük, hogy mi a megoldás. A korszerű és hosszútávon szerethető konyháról Lovas Cecília enteriőrtervezőt kérdeztük.
2014. February 10.

Egy kutatás szerint közel húsz évig lesz használatban egy újonnan megépített konyha, ezért hosszú távon jól funkcionáló, tartós anyagokból kialakított és a kor szellemének megfelelő konyhában kell gondolkodnunk. A tárolás, előkészítés, sütés-főzés és mosogatás helyszíneit mindenképpen ki kell alakítanunk, de lássuk be, ez inkább unalmas, mérnöki jellegű munka, szívesebben ábrándozunk új konyhánk színein, stílusán és kiegészítőin.

A különálló konyhák alkonya

A modern konyhákat ma már feltétlenül a társas élet központjaként tervezik, a zárt, különálló konyháknak végképp leáldozott – mondja Lovas Cecília enteriőrtervező, aki évtizedek óta követi a lakás és ezen belül a konyhatrendeket. Ez a törekvés mára addig fokozódott, hogy egyes gyártók olyan sokoldalú fali paneleket gyártanak, amik nemcsak a konyhában, de a vele összefüggő nappaliba is átvihetőek. Míg az előbbiben konyhai tárolásra, az utóbbiban például könyves vagy médiapolcként funkcionálnak – teszi hozzá a tervező, aki szerint így könnyen megteremthető az egységes élettér stílusa.

Kétezer szín

A lehetőségek zavarba ejtően számosak, de bizonyára ezen belül is vannak trendek gondolhatnánk, de Lovas szerint nehéz trendről beszélni. A személyes igények és ízlés az elsődlegesek a választásainknál, van olyan cég, ahol éppen ezért a konyhabútorok kialakításánál kétezer frontszín közül választhatunk – mondja. A magas vagy selyemfényű felületek ugyanakkor nagyon divatosak, ugyanígy trend, hogy az egész konyha üvegből van, minden felület áttetsző vagy átlátszó és mindenképpen a trendek közé tartozik a fogantyú nélküli kialakítás, ma már a nyomásra nyitható vagy a felületbe mart lehetőségek váltották fel a klasszikus fogantyúkat – sorolja Lovas trend-alapokat. De persze nem ilyen egyszerű, sok apróságon is múlhat a modern kialakítás. A háztartási eszközök már mindenképpen szemmagasságban vannak, és az alsó és felső konyhaszekrények közé sem tesznek már csempeburkolatot, helyette színes műanyag vagy üveglapokkal dolgozunk – említi.

Milliók nélkül

Mindenkit érdekel, ha nem költhet milliókat egy új konyhára, mivel varázsolhatná újjá. A fehér konyha a legolcsóbb, ha már egységes színben vagy anyagban és a kiegészítőket stílusosan választom, máris létrejöttek üdítő kontrasztok. Hiszen, teszi hozzá a  szakértő, feltűnő színű, egységes stílusú kiegészítőkkel vagy akár rozsdamentes konyhai eszközökkel is modernizálhatjuk nagyobb kiadások nélkül a konyhát. Arra a kérdésre, hogy neki mi a személyes kedvence, a betonból vagy egyéb formázható anyagból készülő, a mosogatóval egybeöntött pultokat említi, és azt a megoldást, amikor számos funkció és konyhaeszköz egy beépített szekrényben, monoblokkban van elrejtve.

 
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!