Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A szőrös, a kopasz és a lapos – variációk barackra

A barackokban többek között az a fantasztikus, hogy mivel termésidejük eléggé elhúzódik, sokáig élvezhetjük őket. Ez sokaknak jó hír, hiszen a barackot mindenki szereti.
2015. augusztus 23.

Sárgabarack

Kínában már 5000 évvel ezelőtt ismerték a sárgabarackot. Latin nevéből (Prunus armeniaca) arra a következtetésre juthatunk, hogy Európába Örményország érintésével jutott el. Mint az összes többi barackféle, a sárgabarack is nagyon egészséges gyümölcs, kiváló antioxidáns hatású, vitamin- és ásványi anyag tartalma jelentős, kitűnő hatással van a haj, a bőr és a köröm minőségére. Bizonyára nem véletlenül hasonlítják a szép arcbőrt a hamvas barackhoz, a párhuzamban nyilvánvaló igazságot fedezhetünk fel. A barackból készült ételek legismertebbike a baracklekvár. No és a pálinka, csak kevéssé lett volna ildomost ezt említeni elsőnek. Se szeri, se száma a sárgabarackkal készült süteményeknek, desszerteknek, és itt külön meg kell említenünk a barackos gombócot, mint a magyar konyha ikonikus darabját. Számtalan remek sárgabarack fajta terem meg Magyarországon, legkiválóbb talán mégis a gönci barack, mely az Európai Unió döntése nyomán felkerült a földrajzi eredetvédelmet élvező magyar termékek közé.

Őszibaracksárgabarack

A másik nagy kedvenc. Remélhetőleg mindannyiunknak van olyan gyerekkori emléke, amikor a naptól még langyos őszibarackot falja önfeledten, aminek édes leve alkarunkról csorog le. Az őszibarack fontos A- és C-vitamin forrás, magnézium- és kalcium tartalma mellett – melyek elengedhetetlenek csontjaink és idegrendszerünk egészségéhez – fontos megemlítenünk boron tartalmát is, amely a megfelelő hormonszintekért felelős. Hidratálja bőrünket, kiváló pakolást készíthetünk belőle, ha a gyümölcspéphez egy kevés jó minőségű tejszínt adunk, és ezt visszük fel az arcunkra, nyakunkra. A konyhában szintén nagyon változatosan használhatjuk, bár talán mondani sem kell, hogy legjobban akkor fejti ki áldásos hatását, ha nyersen fogyasztjuk. Ugyanúgy készíthetünk belőle lekvárt, mint a sárgabarackból, készíthetünk belőle ivólevet vagy befőttet, de eltehetjük a mélyhűtőbe is. Az őszibarack a nyári gyümölcssaláták isteni bázisa, a híres Peche Melba desszert elmaradhatatlan alkotóeleme, melyet Auguste Escoffier, a londoni Savoy Hotel főszakácsa kreált Nellie Melba tiszteletére, úgy 1900 körül.

Ifjoncok a pályán: a nektarinnektarin

A nektarin múltja mindössze 60-70 évre nyúlik vissza, akkor nemesítették ki Amerikában, a szilva és a barack keresztezéséből keletkezett. Héja teljesen sima, mentes mindenféle allergéntől. Élettani pozitív hatása hasonlóak az előzőekben felsoroltakhoz. Rosttartalma magas, ezzel segíti emésztésünket, és vízhajtónak sem utolsó.

Kínai lapos barack

Augusztus közepétől érik ez a dél-kínai származású finomság. Beérése után 20-25 napig tárolható anélkül, hogy bármelyik jellemző tulajdonsága megváltozna, úgyhogy nagy jövőt jósolunk ennek a gyümölcsnek, ami alakja és rendkívül édes íze miatt amúgy is egyre kedveltebb hazánkban.

Piaci tippek

Csak ütődéstől, foltoktól mentes darabokat vásároljunk meg, és gondosan ügyeljünk a szállításra is, mert a barack, azon a helyen, ahol megnyomódik, elkezd barnulni, majd hamarosan, akár egy-két órán belül is képes romlásnak indulni. Ha hosszabban kívánjuk tárolni, érdemes hűtőbe tenni, de tudnunk kell, hogy a barack úgynevezett utóérő gyümölcs, tehát leszedése után még folytatódik az érési folyamat, szobahőmérsékleten tárolva a kissé keményebb, savanykásabb darabok is élvezhető válnak egy-két nap múlva.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Barackos pite (gluténmentes)

Barackos pite (gluténmentes)

A barackos süti több önmagánál, egy érzés, egy hangulat, egy lopott negyedóra egy jó kávéval. A tészta és a gyümölcs tökéletes találkozása, lágy és omlós minden napszakra.
Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!

Sárgabarackos málnás diós piskóta

A megunhatatlan piskóta most barackos, málnás variációban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!