Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan használjuk fel sokoldalúan a hüvelyeseket?

2022. March 19.

Aki ügyel a tudatos táplálkozásra, pontosan tudja, hogy a fehérjékben, telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag hüvelyesek szinte kihagyhatatlanok a mindennapjainkból. Bab, lencse, borsó és szója – egyáltalán nem unalmasak! Csak próbáljunk ki belőlük minél többfélét, és lépjünk túl a főzelékeken! 

 

Adjuk levesekhez! 

Nem „muszáj” feltétlenül csak magából a hüvelyesből elkészíteni a levest. Mi lenne például, ha főznénk egy szuper vegyes zöldséglevest, majd a végén hozzákevernénk főtt vagy konzerv fehérbabot? Persze önmagában is finom, babbal készíthetünk csiliset, vöröslencséből pedig klassz krémlevest – még beáztatni sem szükséges. 

 

Kenjük kenyérre! 

A főtt vöröslencse vagy a főtt bab, csicseriborsó és társai krémesre törve, krémsajttal, vajjal, olívaolajjal felturbózva tökéletes szendvicsfeltétek. Ha pedig egy picit hígabbra készítjük, már meg is kaptuk az este bulihoz az egészséges mártogatósunkat. Fűszerezni ér! 

 

Tipp: Ezért ne dobd ki a konzerv csicseriborsó levét!

 

Street food otthon 

A bab alapvető a burritóba, sőt tulajdonképpen nélkülözhetetlen a mexikói konyhából. A csicseriborsó a közel-keleti konyha kedvence, azaz ebből a két példából kiindulva megállapíthatjuk: simán fehérjedússá varázsolhatjuk az elsőre talán nem annyira egészségesnek látszó street foodokat. De ki mondta, hogy nem egészségesek? Már csak egy jó adag saláta kell melléjük! 

 

Tésztára velük! 

Egy adag teljes kiőrlésű főtt penne vagy spagetti tápláló és laktató ebéd. Ha a főtt hüvelyest pürésítjük, főzőtejszínnel és/vagy a tészta főzővízével hígítjuk, fűszerezzük, krémes feltétet kapunk. Persze darabosan is hozzákeverhetjük például egy zöldséges, gombás, halas vagy épp sonkás feltéthez. Akár a csilis bab is lehet tésztafeltét. 

 

Dúsítsuk a salátát! 

Szinte bármilyen zöldsalátához adhatunk egy kis lencsét, babot, borsót. Jól passzolnak hozzájuk a különböző dresszingek, és már egy kis marék elegendő ahhoz, hogy jóval táplálóbb legyen a salátánk. Próbáljunk meg például a görög salátába egy kis fehérbabot keverni, vagy vöröset adni a majonézes kukoricasalátához. 

 

Desszert is lehet belőlük

Bármilyen hihetetlen, többek közt a fekete bab konzervet (a hüvelyest szűrőben alaposan átmosva) gyakran használják pürésítve édességekhez, például brownie-hoz. És ne felejtsük el azt se, hogy mennyi japán édesség készül édes babpasztával. 

 

Ezt már olvastad? 

Őrület, hányféle bab létezik, ismerj meg minél többet!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nem mindegy, hogy kukoricakeményítőt vagy lisztet használunk!

Nem mindegy, hogy kukoricakeményítőt vagy lisztet használunk!

Az egyes hozzávalók előnyei bizony eltérhetnek egymástól.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!