Hogyan előzzük meg a másnaposságot?
2019. December 31.Szilveszterkor – nagy valószínűséggel – még annak is lecsúszik pár pohár ital a torkán, aki egyébként nem fogyaszt alkoholt. Senkit sem akarunk lebeszélni némi minőségi szeszről, de egy kis odafigyelés nem árt, hogy ne kínzó másnapossággal kezdjük az új esztendőt.
Hányinger, szédülés, fejfájás és el nem múló szomjúságérzet – ezek a másnaposság leggyakoribb tünetei. És bár létezik számos népi praktika a borzalmas tünetek enyhítésére, valljuk be, igazából csak az idő az, ami úgy igazán segít. Mi lenne, ha inkább megelőznénk az összes kellemetlenséget? Elég néhány 3 egyszerű tanácsot megfogadni – no meg persze mértéket tartani –, hogy fitten és kipihenten vágjunk bele 2020-ba.
1. Omega-3 zsírsav az alapozáshoz és a lebontáshoz
A zsírban gazdag ételek segítenek „kordában tartani” az alkoholt. Próbáljunk egészséges megoldást választani, például fogyasszunk omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket. Érdemes alkoholfogyasztás előtt is ilyen fogásokkal alapozni, hogy jobban bírjuk a gyűrődést, és iszogatás közben is jó, ha lecsúszik pár hasonló falat, segít feldolgozni a szeszes italokat. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, szuper választás lehet az avokádó vagy egy tonhalas szendvics.
2. Egy pohár alkohol, egy pohár víz
És inkább az alkohol legyen kisebb, a tiszta – lehetőleg szénsavmentes – víz pedig nagyobb pohár… Igyunk folyamatosan az este folyamán, az utólag, lefekvés előtt elfogyasztott víz is fontos, de már kevésbé hatékony. Ja! Mondanunk sem kell, a fröccs nem váltja ki az előbbieket. Ha a víz nem szimpatikus, válasszunk 100%-os gyümölcsleveket.
3. Eszegessünk
Egyáltalán nem jó ötlet az este végén enni valami nehezet – az alkoholmámoros éjszakákat pedig jellemzően nem salátával szoktuk befejezni, hanem sokkal inkább egy jó kis szénhidrátbombával. Ha így teszünk, még kevésbé fogunk jól aludni. Az viszont segít, ha iszogatás közben lecsúszik pár falat, hozzájárul az alkohol egyenletes feldolgozásához.