Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan előzhetjük meg az ünnepi túlevést?

2022. December 25.

Az év végi ünneplés egyet jelent a hatalmas lakomákkal: már advent idején tartunk egy-egy baráti összejövetelt, aztán nincs megállás egészen az új esztendőig. Ilyenkor sokszor lehetetlen visszautasítani az óriási adagokat, és otthon is szeretünk kísérletezni, a hagyományostól eltérő fogásokat készíteni. A végeredmény pedig sajnos sok esetben az lesz, hogy egyszerűen nem merünk ráállni a mérlegre a nagy karácsonyi evészetek vége felé. Idén legyen másképp, és ne egy tradicionális túlevés-sorozattal koronázzuk meg az év utolsó hetét!

Vásároljunk kevesebbet

A karácsonyi vásárlással ugyan már végeztünk, de még csak most következik a szilveszteri, újévi beszerzőkörút. A boltok igyekeznek évről évre meggyőzni minket arról, hogy rengeteg finomsággal pakoljuk tele bevásárlókosarunkat, ha pedig már megvettük, nem szeretnénk, hogy veszendőbe menjen, így szépen el is tüntetjük. Jobban járunk, ha előre eltervezzük, mire lesz szükségünk, és igyekszünk nem elcsábulni.

Csak azt együk meg, amit tényleg szeretnénk

Nemcsak karácsonykor igaz, hanem általánosságban is, hogy gyakran nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem azért, mert valamit megkívánunk, esetleg unalmunkban, vagy ezzel próbálunk kompenzálni, negatív élményeket feldolgozni. Álljunk tudatosabban a kérdéshez, és ne nassoljuk végig a napot.

Tipp: Ezt eszik az űrhajósok szenteste

Ne legyen túl sok étel a szemünk előtt

Az előző ponthoz kapcsolódik, hogy sokszor csak azért eszünk valamit, mert meglátjuk és megkívánja a szemünk. Ha ott egy tál szaloncukor az étkezőasztalon, akkor könnyen elveszünk és megeszünk egyet, amennyiben viszont olyan helyen tartjuk, ahol nem botlunk bele folyamatosan, megakadályozhatjuk a folyamatos eszegetést.

Tervezzünk előre

Ha vendégségbe megyünk, fogadjuk meg, hogy nem repetázunk, még a kedvenc ételünkből se. Ezek azok a felesleges pluszok, amelyekre igazán nincs szükség.

Ne gondoljuk, hogy egy januári csodadiétával úgyis lemennek majd a plusz kilók

Sokan az egész évet azzal töltik, hogy jojóznak a súlyukkal. Kicsit meghíznak, majd vadul elkezdenek edzeni és diétázni. Aztán ha lement a felesleg, újra engednek a gyeplőn, és máris visszapattan pár kiló. Kóstoljunk meg mindent, amit megkívánunk, de ne együk nap mint nap degeszre magunkat! Így nem fogjuk éles váltásnak érezni a diétásabb évkezdést.

Forrás: Mindful Eating

Ezt már olvastad?

Az eredeti házi mákos guba: íme, a bobájka

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!