Hihetetlen, de ez az egyszerű zöldség okozza a legtöbb konyhai balesetet
2023. January 25.A konyhában rengeteg minden torkollhat katasztrófába, sérülésekbe. Az új „trendnek” neve is van: avokádó kéz.
A Brit Plasztikai, Rekonstrukciós és Esztétikai Sebészek Egyesületének titkára elmondta a The Times-nak, hogy heti négy ilyen esettel találkoznak. Az Egyesült Államokban is annyira gyakori lett az avokádó kéz, hogy a New York Times külön megelőző videót posztolt, melyen bemutatják, hogyan kell balesetmentesen avokádót vágni.
Ami viszont kimaradt az, hogyan kell a magot megfelelően eltávolítani a késről – hisz ez a művelet is sérülésveszélyes. A megoldás: a kés másik, tompa oldaláról toljuk le. De ezzel még nem vagyunk abszolút biztonságban.
A legtöbb ember ott követi el a hibát, hogy az avokádót a saját tenyerében tartva vagdossa fel. A gyümölcs héja viszont koránt sem olyan kemény és védelmező, mint amilyennek tűnik, így könnyen megszaladhat a kés, egyenesen a tenyerünkbe.
A jó módszer ezzel szemben: vágott oldalával lefele fektessük egy vágódeszkára és így csíkozzuk, kockázzuk az avokádót.