Helló november, helló őszi programok, és még mindig Balaton!
— GARDA és Barátai – Tihanyi halas piknik a Placcon – november 4.- TIHANY —-
#gardastory
„Hajdanában, mikor Tihany félszigetét még erdő borította s a nép téli munkáját az erdő szolgáltatta, a halászbokrok nem tanyázhattak naphosszat a parton s a hegyenjárás is inkább önkénytes volt. Akkoron a hegyenjáró kiállott a csúcsra s a falutól a hegyen járóig, kellő távolságban gyerkőczök állíttattak föl. Mihelyt a hegyenjáró észrevette a „látott halat”, oda kiáltott a legközelebb álló gyereknek:
„Gaardaa!”
Szájról-szájra röpült a hir a helységbe s az az ember, asszony, a ki a templom táján hallotta a jó hirt, fölszaladt a toronyba s félre verte a harangot, minek hallatára a halászember ott hagyta munkáját s kirohant a partra.
Annyi bizonyos, hogy a „látott hal” a magyar halászatnak legvonzóbb képei közé tartozik.” /Herman Ottó – a Látott Hal/
Tihany számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már 16 éve a Garda Fesztiválra. A „látott hal” kifejezés elválaszthatatlanul kötődik Tihanyhoz és a régen itt élt bátor halászokhoz. Olyannyira, hogy bár már csak az emléke él az egykori gardázásnak, maga a hal bekerült a település címerébe is.
#gardaaplaccon
Természetesen a Tihanyi PLACC piac sem maradhat ki a Garda forgatagból, szombaton egész nap halas ételekkel várnak mindenkit.
Dános Tamás séf fogásai:
? Halászlé
? Halpástétom
? Harcsapaprikás
? Fish & chips
— Szent Donát – Márga & Thetis – Sparhelt Birtokkonyha est – november 10.CSOPAK —
A csopaki Márgában folytatják az őszi birtokkonyha sorozatot: jövő pénteken a balatonfüredi Bistro Sparheltet és a hozzá tartozó kisborászatot, a Thetis Birtokot látják vendégül a hegyoldalban, a környék legszebb kilátásával körítve. Ismét három séf készíti majd az ételeket, míg a borpárok a vendégbirtok és a Szent Donát Birtok tételeiből állnak össze. Nagy együttállás lesz újra! Az ételeket és a borokat a séfek és birtokok képviselői személyesen mutatják be.
Időpont: november 10., 18.00.
Menü: 6 étel – 7 bor
Menü ár borsorral: 12.500,- Ft/fő
Menü ár borok nélkül: 8.900.- Ft/fő
Asztalfoglalás és információ:
Telefon (nyitva tartási időben): 06209281181
E-mail: [email protected]
Részletek a Facebook oldalakon
— Márton napok a Sáfránkertben – november 10-11-12. PALOZNAK —
November 10-11-12-én újra Márton napok lesznek a Sáfránkert Vendéglőben.
Az egész menü mellé egy pohár 2016-os Homola Sillert adnak, de külön is lehet a fogásokból válogatni. A borlapon a Homola Pincészet tételei és az újdonság, a Homola Pezsgő, ami tökéletes bevezetőnek a vacsorához.
Menü:
Céklakrémleves libamaj mousse-al
Libamell,konfitált libazúzával lila hagymás dödöllével aszalt gyümölcsökkel
Mákos guba vanília sodóval