Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Házi sajtot készítenél, de nincs hozzá való géz, amin átszűrd?

Ne ess kétségbe, akadni fog megoldás, méghozzá kézközelben.
2022. March 10.

Menő dolog otthon sajtot készíteni – főleg ha sok tej maradt meg, amit nem szeretnénk, hogy ránk romoljon. Ám a szűréshez a receptek és házi praktikák szerint szükséges egy bizonyos textil: a géz. Ez a szőtt pamut anyag arra való, hogy belekössük a masszát, így a felesleges folyadékokat le tudja csöpögtetni. Finom szűrőként működik a szövet, melyre sűrű hálóként tekinthetünk. Egyébként jól jön akkor is a háznál, ha épp a sült pulykát takarnánk be vele, nehogy kiszikkadjon. Pici zsebek formájában pedig fűszernövényeknek jó, melyekkel leveseket, húsokat és más ételeket ízesíthetünk.

Ha pont nincs otthon géz, vagy éppen nem találjuk sehol, akkor se essünk kétségbe. Többféle pamut ruha is megteszi ugyanis: egy kimustrált párnahuzat, lisztes textilzsák, bandana kendő, esetleg babának való textilpelenka, vagy konyharuha – valami olyasmi, amit nem sajnálsz beáldozni erre a célra. Egy edény fölé rögzítsük a ruhadarabot, lehetőleg gumiszalag segítségével – nehogy elcsússzon a helyéről, mikor bele önjük az oltott masszát. Maradjon feszes, illetve fokozatosan vehesse fel a belé érkező, lágy anyag formáját. Ha kész a sajt, mindenképpen mossuk ki a szövetet, méghozzá jó alaposan!

Tipp: Kóstoltad már a halloumit?

Nem vászon, de kapóra jöhet a mosózsák is, amely még hálósabb szerkezetű. A mandulatejet készítő, finom szövésű nejlon-alapú zacskó mellett az alkoholfőzéshez használt hálós zsák is új funkciót találhat, akárcsak a barkácsboltban beszerezhető poliészter festőzacskó, mellyel a színes anyagokat szűrik át. Ezeket könnyebb tisztán is tartani, ráadásul hosszabb élettartamot ígérnek, mint a pamut változatok – főleg ha rendszeresen joghurtot is készítünk, vagy erőleveseket szoktunk szűrni.

A fémszűrők is szóba jöhetnek egyébként: igaz, a likak a nagyon apró darabkákat átengedik, így a receptúra alapján elvárt eredményt nem biztos, hogy garantálni fogják. Még egy meredek ötletként kalkulálhatunk a kimustrált harisnyákkal: aki sokat tesz tönkre, az ne dobja ki azonnal – kimosva még romjaiban is jó szolgálatot tehet. Akár a fenti fém eszközre is húzhatjuk, hogy finomítsunk az átereszén, de közvetlenül magára az edényre is ráfeszíthetjük. A legjobb, ha a fejrészt levágva használjuk – ennek a kikerekedő formája adja magát. A harisnya jól tisztítható, és számtalanszor újra is hasznosíthatjuk.

Még a kávéfilterről se mondjunk le – igaz, úgy készült, hogy az őrölt kávét ne engedje át, de a folyadék képes megfelelő módon távozni rajta keresztül. Más ételek kapcsán is bátran próbáljuk ki, szép munkát fog végezni. Ha műanyag változattal dolgoztunk, amely visszahelyezhető a gépbe, akkor minden sajtkészítés előtt és után gondosan tisztogassuk meg.

Ez is érdekelhet:

Ettél már ilyen selymes joghurtsajtot? Érdemes rákapnod!

Perzsa
Forrás: thespruceeats.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ha húsmentes fehérjére vágysz, kóstold meg ezt a ciprusi eredetű sajtot!

Ha húsmentes fehérjére vágysz, kóstold meg ezt a ciprusi eredetű sajtot!

Leginkább a fetára emlékeztet a kecske- vagy juhtejből készülő halloumi.
Szívesen fogynál - például sajtok segítségével?

Szívesen fogynál - például sajtok segítségével?

Három finom, súlyvesztő tejterméket ajánlunk.
Sajttal tényleg minden finomabb?

Sajttal tényleg minden finomabb?

Olyan pikáns, nyúlós-ragacsos ötleteket adunk, amitől összefut a szádban a nyál.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!