Használjuk a muffin formát másra is – süssünk benne sós reggelit!
2021. June 2.Talán mondhatjuk, hogy az egyik legnépszerűbb sütőforma lett a muffinsütő. Vetekszik már az őzgerincforma népszerűségével. Szinte mindenkinek van otthon valamilyen fajta: műanyag vagy fém, zománcozott vagy teflon bevonatú, 6-os vagy 12-es, esetleg egyedülálló darabok. Legtöbbször édes muffinok sütéséhez használjuk. De nem csak arra jó! Isteni reggelik és akár uzsonnák is készíthetőek benne.
Mire figyeljünk a használatánál?
Használat előtt mindenféleképpen vessünk rá egy pillantást, néha makacsul ragaszkodik hozzá a rásült maradék. Annak ellenére, hogy mosogatógéppel vagy kézzel alaposan elmosogattuk, maradhatott rajta nem odaillő dolog. Használat előtt érdemes újra elöblíteni, mert tapasztalatom szerint például a rugalmas műanyag példányok különösen vonzzák a port. Annak ellenére, hogy teflon, zománc vagy műanyag, kellhet bele egy kis vajas vagy olajos kenés, különösen akkor, ha az, amit beleteszünk, zsiradékmentes. A zsiradék abban is segít, hogy könnyebben kiborítsuk a megsült étkeket belőle.
Használat után, ahogy kihűlt és kiszedtük belőle a produktumot, érdemes egyből kicsit vízbe áztatni. Könnyebb lesz utána elmosogatni.
Zománcozottnál figyelni kell arra, hogy lehetőleg ne üssük össze semmivel, ne pattogjon le róla a zománc. Teflonnál pedig éles tárgy használata tilos, hisz megsérthetjük vele a teflonbevonatot. Műanyagnál sem ajánlott az éles tárgy használata, mert könnyen elvághatjuk, kilyukaszthatjuk a műanyagot, és utána használhatatlan lesz.
Milyen reggelit készíthetünk benne?
Nagyon népszerű a muffinformában sült tojás. Süthetjük benne a tojást tükörtojásnak és felverve is, frittátához hasonlóan. Ahhoz, hogy komplex és formás reggelit kapjunk, béleljük ki először a formát baconnel vagy sonkával. Ezek sülés után kosárkaként szolgálnak, körülölelik a tojást. Erre jöhet a szabadon választott zöldség, majd a tojás és végül a sajt. A zöldségeknél a sütési időre figyeljünk, nem minden zöldség puhul meg annyi idő alatt, amennyi idő alatt a tojás készre sül. A zöldségeket frittáta esetében a tojásba is keverhetjük. Fűszerezni bármivel lehet, csak a fantázia szab határt. A tojás tetején egy-egy koktélparadicsom vagy valamilyen zöld fűszer mindig jól mutat. Természetesen kosár alap nélkül is készíthetjük a tojást, önthetjük közvetlenül a formába. Úgy is összeáll és lehet mutatós.
Kibélelni nagyon jól lehet leveles és rétes tésztával is. Ebbe is kerülhet utána bármi, tojás, zöldségek, virsli- vagy kolbászkarikák. Arra kell figyelni, hogy amennyiben nem használunk tojást, kell valami kötőanyag, ami összefogja belül a tölteléket. Például egy besamel mártás. De ha elég masszív a tésztakosár, kötőanyag nélkül is működik. Vehetjük egy kicsit olaszosra a figurát: pizzatésztával vagy leveles tésztával kibéleljük, belülre mehet egy-két evőkanál isteni sűrű olaszos paradicsomszósz és mozzarella golyók bazsalikommal. Vagy tölthetjük bajor kolbászdarabkákkal és sajttal. A bajor kolbász nem tartalmaz pirospaprikát, helyette zöldfűszeres, ezért édesebb szószt is készíthetünk mellé. Ha pedig magyar kolbászt szeretnénk, tegyünk bele nyugodtan hagymát, kolbászt, tejfölt.
Ne felejtsük el a bűvös bundás kenyeret! Bizony-bizony, vékonyabb, tojásba mártott kenyérrel is kibélelhető a forma. Ebbe is tehetünk sonkát, tojást, zöldséget, ami jólesik.
És egy plusz ötlet, ha nem szeretnénk sütni. Készítsünk benne aszpikot, töltve minden jóval. Ehhez előző este főzzük meg az aszpikot, dúsítsuk mindenféle finomsággal – figyelve arra, hogy ezt nem sütni fogjuk, hanem hűteni. Tehát csak olyan zöldség kerüljön bele, amit vagy nyersen szeretünk, vagy már megpároltuk. Reggelre összeállnak a muffinformában a kis aszpikos tornyocskák. Mielőtt kiborítjuk, érdemes az alját meleg vízbe áztatni kicsit, úgy könnyen ki fognak csúszni. Vagy aszpik esetében folpackkal is ki lehet bélelni, mielőtt beleöntjük a hozzávalókat.
Külön élmény lehet a gyerekeknek, ha a saját reggelijükhöz a belevalókat ők állítják össze, és teszik a formákba. Érdemes kipróbálni!