Ha húsmentes fehérjére vágysz, kóstold meg ezt a ciprusi eredetű sajtot!
A vegetáriánusok körében egyre komolyabb népszerűségnek örvend az egyik legkönnyebben elkészíthető és ízében is bajnok sajt. Jól megfűszerezve, gyakorlatilag bármilyen körettel nagyot megy – és máris pazar vacsorát kerekíthetünk a halloumi bevetésével. Ez a félkemény, friss tejtermék általában kecske- vagy juhtejből szokott készülni, melynek a hagyományai az időben messzire nyúlnak vissza, területét tekintve pedig Ciprus szigete a forrás. Az állaga leginkább a sajttúróra (cheese curd) emlékeztet, sós-savanykás íze alapján pedig főleg a feta ugrik be. Amerikában már tehéntej-alapú változatok is kaphatóak, melyek az eredeti receptúrával készültekhez képest némileg lágyabbak.
A halloumiban az a nagyszerű, hogy hogy hevítés hatására nem kezd el olvadni, ami grillezéshez, sütéshez és olajban pirításhoz is ideális. Sűrű jellegű sajt, tele fehérjével, ami a húsmentesen étkezők többségének számára is jó érzéssel fogyasztható. Némelyik változata viszont állati eredetű tejoltóval készül, ami bizonyos vegetáriánusoknál nem fér már be a diétába. Érdemes ilyenkor a címkén ellenőrizni, hogy esetleg növényből származó savanyító anyagot használtak-e a gyártásnál. Nagyon megkönnyíti a dolgunkat a konyhában ez a fajta sajt: épp, hogy csak annyi a feladatunk vele, hogy méretre vágjuk, és máris indulhat a sütés-főzés. Leginkább a mediterrán típusú, zöldséges vagy hummuszos, kebabos tálakban “szól”, de grillezett cukkinivel és padlizsánnal megrakott szendvicsekben is szuperül működik, akárcsak salátákban.
Ide köthető: Szívesen fogynál – például sajtok segítségével?
Mivel nem egy olvadós típus, így széles csíkokra vágva bátran grillezhetjük is. Kívül meg fogja tartani a stabil szerkezetét, miközben fantasztikus átalakuláson megy át: faszenes, mély, füstös aromákat vesz fel. Ha picit variálnánk rajta, akkor a szeleteket átkenhetjük páccal is: olívaolaj, citromlé, oregánó és só, bors keverékével például biztosan ütős lesz. Ha egy kicsit többet melóznánk, akkor akár kockákra is nyeshetjük a sajtot, és a falatokat nyársra tűzve sütögethetjük.
Grillszezonon kívül is változatosan elkészíthetjük ezt a csemegét: hétköznap estére kimondottan ideális kaját üthetünk össze vele. Nagyjából 6-8 perc alatt sül meg – egy nem-letapadós serpenyőben, olaj nélkül pirul ropogós barna protein-falatokra, amelyekkel aztán szendvicset vagy salátát koronázhatunk meg. Az alapvetően sós íze önmagában is kellemes, de ha nagyon rafináltak akarunk lenni, akkor a sütés utolsó percében hozzá adhatunk egy teáskanál forró mézet, meg pár ág kakukkfüvet, plusz egy csipet sumac fűszert. A tálalási javaslat pedig egy fél citrom és frissen őrölt bors, ami meghozza az étvágyat, és például kuszkusszal, illetve pitába tekerve is tökéletes vacsorát ad.
Olajsütőben szintén elkészíthetjük a sajtdarabkákat – gyakorlatilag olyanok lesznek, mint a kruton: ropogós jelleget kapnak, akárcsak a kétszersült kenyérkockák. A sós sajtfalatkákat egy zöldsaláta tetején, ecetes dresszing társaságában szervírozhatjuk – így garantáltan mennyei élményben lesz részünk. Ha nincs ilyen sütőnk, akkor egy sima serpenyőben is hasonló eredményt érhetünk el, ha a halloumi-kockákat félig ellepő mennyiségű növényi olajon pirítunk. Zsiradék nélkül is elkészíthető persze a sajt, ahogyan azt fentebb láttuk, ám ha tényleg kruton-szerű finomságot vágyunk, akkor jobban járunk, ha alaposan ellátjuk olajjal.
Ebbe is kóstolj bele:
Perzsa
Forrás: allrecipes.com