Friss kalandok Fruttival és Veggivel – élményfőzésen jártunk a Séfek séfe stúdiójában
2020. August 1.Az Európai Friss Kalandok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hároméves edukációs programja, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekes családok, a szülők és a fiatalok körében. A program francia szakmai partnerekkel együttműködve és az Unió támogatásával valósul meg.
A programsorozat első idei élményfőzésén Marton Adrienn és Wolf András a gyerekekkel (és persze a két aranyos kabalafigurával, Fruttival és Veggivel) közösen alkotott, izgalmas zöldséges és gyümölcsös kreációk kerültek ki a kezeik közül. Wolf András séf szerint pont ezek az izgalmas, sokoldalú, színes-ízletes receptek segítenek abban, hogy a legkisebbek is lelkes zöldség- és gyümölcsfogyasztókká váljanak. Nemcsak ritkán találkoznak a gyerekek az egészséges alapanyagokkal, hanem sok esetben nincs is kapcsolatuk ezekkel az egyébként finom ételekkel: kevés fajtát ismernek és fogyasztanak, azokat is unalmasan elkészítve. A megoldás roppant egyszerű: vonjuk be az elkészítésükbe gyerekeket, sőt akár még egy kis veteményes kertet is kialakíthatunk közösen – biztat Wolf András.
Marton Adrienn a közös főzések mellett a receptek újraértelmezésében hisz, nekünk, felnőtteknek kell először megszabadulnunk a gyerekkori negatív élményektől, majd pedig végiggondolni, hogy miért is olyan „rossz” a marketingje a spenótnak vagy éppen a kelbimbónak. Ezután pedig bátran engedjük szabadon a fantáziánkat, és vágjuk sutba az évtizedes berögződéseket! A főzelék nyugodtan készülhet kókusztejjel, ha pedig a spenótot leveles (vagy kelt) tésztába tekerve, csiga formájában tálaljuk, tuti megkóstolja a legválogatósabb gyerkőc is.
Zöldséget, gyümölcsöt enni nem kényszer, hanem egészséges és tudatos választás. Wolf András szavaival pedig teljesen egyetértünk: erőltetni semmit sem kell – bármilyen hihetetlen, a séfnek is van „nemszeretem” zöldsége, a zellert nem fogyasztja szívesen –, attól, hogy 1-2 zöldség (vagy gyümölcs) tiltólistára kerül a gyerekeknél, még jócskán tudunk miből válogatni. Főzzünk közösen, ismerkedjünk játékos formában az alapanyagokkal! Ha pedig úgy érezzük, hogy mindehhez jól jönnének további ötletek, próbáljuk ki Aranyszakáll varázslatos receptjeit!