Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ezt az ételt készíti Kate Middleton a királynőnek

Íme a családi recept
2017. January 20.

Ha azt gondoljuk, hogy  nehéz a párunk nagymamájának ajándékot venni, akkor képzeljük csak el, milyen lenne, ha az a nagymama II. Erzsébet királynő lenne.

„Emlékszem, milyen volt, amikor legelőször a Sandringham házban töltöttem a karácsonyt. Azon aggódtam, mit adhatnék ajándékba a királynőnek.” – mesélte Kate Middleton első önálló interjújában, amely tavaly készült őfelsége 90. születésnapja alkalmából. „Elkezdtem gondolkodni, mit adnék a saját nagyszüleimnek. Majd eszembe jutott, hogy elkészítem a nagymamám csatniját.” 

Ez egy régi családi recept, egyfajta gyümölcsös, fűszeres kenőke sajtra vagy kenyérre. „Egy kicsit aggódtam, de másnap észrevettem, hogy ott áll az asztalon – és később más eseményeken is. Ez a szimpla gesztus megmutatja, mennyire figyelmes és törődő a királynő.” – mesélte Cambridge hercegnője.

A királyi csatni receptje pedig:

Hozzávalók (8 befőttesüveg):

1,8 kg cukkini (hámozva, kimagozva, apróra vágva)

4 közepes hagyma (hámozva, aprítva)

3 alma (hámozva, kimagozva, apróra vágva)

1 csésze mazsola

1 csésze magnélküli datolya (apróra vágva)

2,5 csésze malátaecet

4 csésze lágy barnacukor

1 tk. só

2 ek. őrölt gyömbér

2 ek. vegyes pácfűszer (egy darabka muszlinba téve)

 

Elkészítés:

Tegyük a cukkinit, a hagymát, az almát egy nagy befőző edénybe, adjuk hozzá a többi hozzávalót, a fűszereket és keverjük egyneművé. Ezután rakjuk közepes lángra. Főzzük egy kicsit, majd csökkentsük a hőt és főzzük további 1,5-2 órán át, amíg jól be nem sűrűsödik.

Vegyük le a gázról az edényt, hűtsük ki, majd vegyük ki belőle a muszlint, nyomd belőle a folyadékot az edénybe. Kanalazzuk a csatnit 8 jól lezárható befőttesüvegbe (hagyjunk 1-1 cm-t szabadon a tetején). Ellenőrizzük, hogy a felület tiszta, csavarjuk rá a tetőt, majd hűvös helyen tárold – 12 hónapig is eláll.

Ha egyszer kinyitottuk, tároljuk hűtőben és egy hónapon belül fogyasszuk el.

 

forrás: delish.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!