Ezt az ételt készíti Kate Middleton a királynőnek
Ha azt gondoljuk, hogy nehéz a párunk nagymamájának ajándékot venni, akkor képzeljük csak el, milyen lenne, ha az a nagymama II. Erzsébet királynő lenne.
„Emlékszem, milyen volt, amikor legelőször a Sandringham házban töltöttem a karácsonyt. Azon aggódtam, mit adhatnék ajándékba a királynőnek.” – mesélte Kate Middleton első önálló interjújában, amely tavaly készült őfelsége 90. születésnapja alkalmából. „Elkezdtem gondolkodni, mit adnék a saját nagyszüleimnek. Majd eszembe jutott, hogy elkészítem a nagymamám csatniját.”
Ez egy régi családi recept, egyfajta gyümölcsös, fűszeres kenőke sajtra vagy kenyérre. „Egy kicsit aggódtam, de másnap észrevettem, hogy ott áll az asztalon – és később más eseményeken is. Ez a szimpla gesztus megmutatja, mennyire figyelmes és törődő a királynő.” – mesélte Cambridge hercegnője.
A királyi csatni receptje pedig:
Hozzávalók (8 befőttesüveg):
1,8 kg cukkini (hámozva, kimagozva, apróra vágva)
4 közepes hagyma (hámozva, aprítva)
3 alma (hámozva, kimagozva, apróra vágva)
1 csésze mazsola
1 csésze magnélküli datolya (apróra vágva)
2,5 csésze malátaecet
4 csésze lágy barnacukor
1 tk. só
2 ek. őrölt gyömbér
2 ek. vegyes pácfűszer (egy darabka muszlinba téve)
Elkészítés:
Tegyük a cukkinit, a hagymát, az almát egy nagy befőző edénybe, adjuk hozzá a többi hozzávalót, a fűszereket és keverjük egyneművé. Ezután rakjuk közepes lángra. Főzzük egy kicsit, majd csökkentsük a hőt és főzzük további 1,5-2 órán át, amíg jól be nem sűrűsödik.
Vegyük le a gázról az edényt, hűtsük ki, majd vegyük ki belőle a muszlint, nyomd belőle a folyadékot az edénybe. Kanalazzuk a csatnit 8 jól lezárható befőttesüvegbe (hagyjunk 1-1 cm-t szabadon a tetején). Ellenőrizzük, hogy a felület tiszta, csavarjuk rá a tetőt, majd hűvös helyen tárold – 12 hónapig is eláll.
Ha egyszer kinyitottuk, tároljuk hűtőben és egy hónapon belül fogyasszuk el.
forrás: delish.com