Ezért ne együnk nyers sütitésztát
Sokan csipegetnek a nyers sütitésztából sütögetés közben még annak ellenére is, hogy tisztában vannak a szalmonella kockázatával. Viszont kiderült, nem a nyers tojás az, amely igazán tiltólistássá teszi a nyers tészta kóstolgatását: hanem a liszt.
A Center for Desease Control közleményében írja az okokat. A liszt nyers mezőgazdasági termék, tehát még nem kezelt, nem pasztőrözött, így még benne vannak a különböző baktériumok (pl.: az E.coli). A tojást viszont a hűtőben tartjuk – ott kevésbé hajlamosak fejlődni a baktériumok – sőt, a szalmonella a héjukban található – ez pedig általában nem kerül a sütibe.
Így ha nyersen kóstoljuk a csokiskekszet, akkor nem szalmonellát, hanem ártalmas mikroorganizmusokat viszünk be. Ez pedig komoly betegséget okozhat. Így hát legyünk türelmesek, várjuk ki, amíg megsül a sütemény – vagy keressünk nyersen is biztonságosan fogyasztható változatokat.
via: PureWow