Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezektől a kajáktól fiatalodik agyunk

2023. January 18.

Megvan az öregedés ellenszere: napi egy pohár bor, különféle teljes kiőrlésű finomságok segítségével, valamint a cukor és a vörös húsok elhagyásával az agyunk 7,5-ször fiatalabbnak tűnik, s így a demenciával összefüggésbe hozható betegségek – pl. az Alzheimer-kór – kialakulásának esélye is jelentősen csökken.

A kulcs agyunk frissességéhez és fiatalságához a szakértők szerint a mediterrán diéta: hal, szárnyasok, oliva olaj, bab, bor, sok zöldség és olajos magvak. Ezzel szemben agyunk ellenségei a következők: vörös húsok, vaj és margarin, sajt, pékáru és édességek, panírozott- és gyorsétel – állítják a chicago-i Rush University Medical Center munkatársai egy 4,7 éves, 960 embert vizsgáló kutatási periódus végén.

A kutatás résztvevői átlagosan 81,4 évesek voltak, és Chicago környékén különféle nyugdíjas-otthonokban éltek. A felmérés évente vizsgálta a kognitív képességeiket (ideértve a hosszú- és rövidtávú memóriát is), a térbeli intelligenciára, a reakcióidőre és a látásra vonatkozó képességeket.

A szakemberek azt is vizsgálták, hogy a mediterrán étrenden alapú ún. MIND-diéta fentebb említett jegyei hogyan alakították a résztvevők életminőségét. Ez az étrend segít abban, hogy az idősek elkerüljék a szív- és érrendszeri betegségeket.

“Mindenki megtapasztalja az öregedéssel járó tüneteket, az Alzheimer-kór jelenleg a hatodik vezető halálok az Egyesült Államokban, ami a demenciás megbetegedések 60-80 százalékával összefüggésbe hozható. Ez a speciális diéta legalább öt évvel késlelteti a demencia megjelenésének esélyét”

– mondja az étrendet kifejlesztő Dr Martha Morris, a Rush University Medical Centre munkatársa.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!