Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ezekre figyeljünk oda, hogy az ünnepek alatt is egészségesen étkezzünk

Néhány jó tanács, amelyet érdemes megfontolni
2016. December 15.

Kezdjük a konyhában

Használjuk fel  azt, amit a hűtőben, a mélyhűtőben és a kamrában találunk, abból merítsünk ötletet a heti ételekhez, mielőtt elkezdenénk összeállítani a bevásárlólistát. Pénzt spórolhatunk, kevesebbet fogunk pocsékolni, és gyorsabban be tudunk vásárolni.

Legyünk határozottak a heti menüt illetően

Ha pontosan tudjuk, hogy mikor mit szeretnénk enni, jó eséllyel sok pénzt spórolhatunk meg. Például, ha muffint sütünk, és azt tervezzük, hogy túróval együtt fogyasztjuk reggelire, ajánlott, hogy az ebédünk grillezett hús legyen salátával, hogy ki tudjuk egyensúlyozni az elfogyasztott szénhidrátokat és cukrokat.

Maradjunk az egyszerű fehérjéknél

Főzzünk gyakran kemény tojást. Mindkettővel nagyon könnyen feldobhatunk egy salátát, vagy pirított zöldségekkel keverve finom és egészséges ételt varázsolhatunk. Vannak más, könnyen és nagy mennyiségben elkészíthető ételek: csirkemell, darált marhahús, darált pulykahús.

Készítsük elő a zöldségeket

Ha egyetlen tanácsot fogadunk meg a táplálkozással kapcsolatban, akkor az legyen ez: együnk minél több zöldséget. A probléma, hogy sokszor időbe telik elkészíteni őket. Szánjunk rá egy órát, hogy megpucoljunk, felvágjunk egy sor zöldséget, így gyorsan és könnyen készíthetünk belőlünk vacsorát, vagy egy ízletes kencével kitűnő vendégváró fogás lehet.  A zöldségek, mint a sütőtök,  a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó önállóan és köretként is szerepelhetnek. És ne féljünk olyan magától értetődő hozzávalókat is bevonni, mint a konyhakész saláta, a szeletelt gomba, a koktélparadicsom, vagy az olívabogyó.

Béleljük ki a tároló dobozokat

Ha konyhai papírtörlővel kibéleljük a tároló dobozokat, akkor megvédjük az ételeket a nedvességtől. Nincs annál rosszabb, amikor rengeteg munkával felvágunk sok zöldséget és gyümölcsöt, amik aztán idő előtt megromlanak.

Nagy adagokat készítsünk

Az egészséges szénhidrát-tartalmú ételek, mint pl. a quinoa, a barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta és az édesburgonya könnyen elkészíthetőek, és napokig elállnak a hűtőben. Sok időt tudunk spórolni azzal, ha a hétvégén ezekből jó nagy adagokat készítünk, és eltesszük a hűtőben a hét többi részére. Táplálóak, és könnyen hozzáalakíthatóak sokféle ételhez. 

Töltsük fel a kamrát

A friss ételek és a fehérje fontos, de a tartós, nem romlandó ételekből is gyors vacsorákat dobhatunk össze, és sok időt spórolhatunk. Pl. a tészta, a paradicsomszósz, a babkonzerv, és a kedvenc zöldségünk segítségével gyors, egészséges és finom ételt tudunk készíteni kevesebb, mint 30 perc alatt. Persze csak akkor, ha mindent megtalálunk a spájzban.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!