Ezeket a fűszernövényeket érdemes a balkonládában tartani
A legtöbb szupermarket polcain megtalálhatók, de mennyivel jobb a saját nevelésű növénykéinkről lecsípni pár ágacskát vagy levelet főzés közben!
Bazsalikom
Szereti a meleget és a napsütést. Meghálálja, ha időről időre megtrimmeljük. Ha jól érzi magát, nagyon gyorsan nő. A többletet érdemes kiszárítani, leaprítani, és légmentes üvegcsében tárolni – így sokáig megőrzi aromáját. Ha elkezd virágokat hozni, csipkedjük le, mert gyengítik a levelek ízének intenzitását!
Oregánó
Az oregánó az egyik legsokoldalúbb fűszer, a mediterrán, az amerikai és a keleti konyha egyaránt használja. Leveleit tehetjük pizzára, bruschettára, de hozzáadhatjuk a kedvenc marinádunkhoz is.
Rozmaring
A rozmaring szintén viszonylag igénytelen növény. Szereti a napsütést, de ha ősszel, a hideg idő beálltával bemenekítjük a lakásba, ott is jól érzi majd magát. Ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl! Egy ágat hozzáadva egy adag sütőben sült krumplihoz, húshoz vagy akár halhoz, isteni végeredményt kapunk.
Kakukkfű
A kakukkfű az egyik legellenállóbb balkonnövény. Jól tűri a szárazságot, tehát ha hajlamosak vagyunk megfeledkezni a locsolásról, akkor is a barátunk lesz.
Menta
Aduász! Jól illik mártásokhoz, gyümölcsökhöz, limonádéba, koktélokhoz, fagyi mellé, teába, soroljuk még…?! Kifejezetten agresszívan terjeszkedik, ezért nem érdemes közös ládába ültetni egy másik növénnyel.
Petrezselyem
Az egyik legismertebb fűszernövény. Fagyasztani is lehet, így egész évre feltankolhatunk belőle. Körözöttbe, egyéb mártogatósokhoz, húsokhoz, köretekhez kiváló.
Citromfű
Botanikai értelemben a menta rokona – terjeszkedését nézve legalábbis mindenképp –, így ezt is érdemes külön ládába ültetni. Szereti a vizet, öntözzük gyakran! Citrusos íze tökéletes kiegészítője gyümölcssalátáknak, limonádénak, teának és különféle marinádoknak.