Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövethetünk, ha sütőben sült zöldségeket készítünk
2020. January 18.A sütőben sült zöldség egészséges és gyors köret – vagy akár főétel, leves, saláta alapjául is szolgálhat –, ráadásul nagyon-nagyon finom. Jobban kijönnek az ízek, mint főzve, a belül puha, kívül pedig roppanós-karamellizálódott zöldségeknél szerintünk nincs finomabb. Ahhoz viszont, hogy tökéletes legyen az eredmény, érdemes pár tanácsot megszívlelni, illetve az alábbi gyakori hibákat elkerülni.
1.Több réteg zöldséget teszünk a tepsibe
Az előkészített zöldségeket egy rétegben terítsük szét a tepsiben! Így minden egyes szem vagy darab egyformán fog sülni és pirulni. Ha nem így teszünk, az alsóbb rétegek egyáltalán nem pirulnak meg, hanem inkább csak párolódnak – ráadásul túl puhára.
2.Túl alacsony sütési hőfokot állítunk be a sütőn
Ha korábban egyszer már odaégettük a zöldségeinket, valószínűleg kísértést fogunk érezni, hogy módosítsunk a hőfokon. Inkább legyünk óvatosak, és takarjuk le félidőtájt alufóliával! Lejjebb venni a hőfokot csak akkor érdemes, ha a sült zöldséget pürésítve fogjuk felhasználni egy krémleveshez. 200 °C az ideális, ha a kívül ropogós, belül krémes állag elérésére a cél.
3.Sietünk az aprítással
Hiába szeretnénk pár percet megspórolni az előkészületekkel, nem fogunk jól járni. Sokkal macerásabb adagonként kiszedegetni a zöldségdarabokat a sütőből, az ajtó gyakori nyitogatásával az állandó hőfoknak is búcsút inthetünk.
4.Nem megfelelő az olaj mennyisége
Ha túl sok olajat locsolunk a zöldségekre, oda a roppanós állag, alaposan megszívják majd magukat a zöldségek. A végeredmény nem lesz más, mint kellemetlen íz, rossz állag és rengeteg extra kalória. Azonban a túl kevés zsiradék sem megfelelő, hiszen borítékolható a kiszáradás. Tegyük mély tálba a zöldségeket, és adjunk hozzá először egy evőkanál olajat. Keverjük át, és ha úgy látjuk, hogy nem vonta be kellőképp az olaj a szemeket vagy darabokat, adjunk hozzá még egy keveset. Ezt követően szedőkanállal tegyük át a zöldségeket a tepsibe, így a felesleges zsiradék a tálban marad.
Forrás: Reader’s Digest