Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Ha a fejünk tetejére állunk, kotyogóval akkor sem lehet rendes kávét főzni. Igen, fél Itália rezsóra vagy gázra tett mokkával ébreszti magát otthon, márpedig ők nagyon értik, hogy mitől döglik a kávé. De akkor mivel főzzünk?

A kotyogó és barátai

Ha a fejünk tetejére állunk, kotyogóval akkor sem lehet rendes kávét főzni. Igen, fél Itália rezsóra vagy gázra tett mokkával ébreszti magát otthon, márpedig ők nagyon értik, hogy mitől döglik a kávé. De akkor mivel főzzünk?
2014. February 12.

A száz foknál is forróbb víz és gőz, az áthevült kávéfőző kátránnyá égetik az őrleményt, a gyötrelmesen kiszortyogó fekete pedig maximum nosztalgikus élményeket ébreszt bennünk – otthonos illat, nagyiék konyhája, sparherd, disznótoros téli hajnalok, nyaralás a zamárdi SZOT üdülőben – de kulináris örömöt nyújtani nem hivatott. Napirendre kell térnünk a tények felett: az égett gumi és olcsó robusta szaga hamis prousti élmény. Ha mégis ragaszkodik valaki a kotyogójához, akkor is olvasson tovább, minimálisan menthető a helyzet néhány alapszabály betartásával.

Főzők kiskátéja

Először is, tartsuk tisztán a kávéfőzőt. Az olajos, kátrányos lerakódást rendszeresen távolítsuk el, a filléres gumitömítéssel se spóroljunk, ha egy kicsit is necces, cseréljük. A megfelelő őrlemény is dob valamelyest a minőségen. Ha előre őrölt kávéra pazaroljuk az életet, akkor válasszunk olyat, amit kifejezetten mokkafőzőhöz ajánl a gyártó. Kerüljük a púderfinom őrleményt, legyen inkább durvább szemcséjű, és nem árt, ha világosabb pörkölésű. Aki érzékeny a koffeinre, jobban teszi, ha tiszta arabica fajtát választ, mert a robusta háromszor annyi koffeint tartalmaz. A kommersz keverékeknek legalább a fele, de sokszor akár nyolcvan százaléka is az olcsóbb, ízben szegényebb robusta. Őrölve már nem látszik, de ha szemesben vesszük, akkor jól elkülönülnek a kisebb, szabálytalan robusta szemek, ráadásul ha ömlesztve, keverés után pörkölik, ezek a pici szemek rendesen meg is égnek, nem ritkán szenesre, morzsolásra szinte porladnak az ember ujja között. Sokan az ebből származó égett, keserű ízt vélik a kávé zamatának, pedig dehogy! Kilencszáz különféle aromát lehet felfedezni ennek a csodálatos növénynek a termésében, akkor miért elégednénk meg a kilencszázegyedikkel: a hamvasztott biciklibelső bukéjával?

Mégis kotyogkvfozok_Brikka

Most magunk ellen beszélünk, de akad egyébként a kotyogók között is olyan, amivel nem jutunk közvetlenül a barista pokolba. A Bialetti Brikka például súlyszeleppel tartja vissza a vizet, és ha kellően megnövekszik a nyomás, egyszerre, rohamszerűen engedi kifolyni a kávét. Ennek eredménye egy kvázi habos, krémes ital, ami valamelyest emlékeztet egy igazi csésze feketére. Jól tesszük, ha nem tömjük meg a szűrőt, lazán töltjük peremig, hogy könnyen átengedje a vizet. Az őrlemény úgyis megduzzad, viszont a hő által keltett nyomás csekély ahhoz, hogy rövid idő alatt átpréselje a vizet a pogácsán. Segíthet az is, ha eleve forró vizet öntünk az alsó tartályba, és nagy lángon, gyorsan megindul a folyamat. Minél több ideig érintkezik a kávéval és minél forróbb a víz, annál keserűbb lesz a főzet. Semmiképpen ne hagyjuk az utolsó cseppig szortyogni, inkább vegyük le hamarabb és öntsük ki az elkészült kávét csészébe, hogy hűljön, ahelyett, hogy tovább égne.

Nápolyi módrakvfozok_Napoli

Vészhelyzetben, lakatlan szigeten jó megoldás lehet Tóth Sándor barista bajnok barkács nápolyi kotyogósa is: fűrészeljük le a szűrőtölcsér alsó csövét, hogy csak a lyukacsos kosárka érintkezzen a vízzel. Szereljük le a zsanéros fedelét a kotyogónak. Töltsük meg a jelig forró vízzel, a szűrőt pedig lazán kávéval. Óvatosan csavarjuk össze (mert forró!), és tegyük fel forrni, mint rendesen. Amikor megjelenik az első habos csurdogálás, vegyük le a tűzről és fordítsuk fejjel lefelé egy csészére vagy kiöntőre, hagyjuk, hogy a víz áttolja magát a szűrőn és a kávén. Beszerezhetünk egy eredeti nápolyi kotyogót is – itthon nem ismerik, de talán nem kell érte Nápolyig autózni, webshopokban ‘neapolitan flip coffee pot’ néven keressük. Megismerszik furcsa, lefelé álló kiöntőcsövéről, ami akkor nyer értelmet, amikor a tűzről levéve megfordítjuk. Egészen tisztességes otthoni mokkát készíthetünk vele.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kávéőrület – Bemelegítés

Kávéőrület – Bemelegítés

Afrika üde, citrusos és florális, Dél-Amerika fás, csokoládés, diós, Ázsia kekszes, szirupos, vajas és fűszeres – valahogy így hangzik a kávék ízvilágának sztereotip leosztása. Persze mi alaposabban ránéztünk a kávék nagy családfájára, sorozatunk első darabjában melegítsük együtt az ízlelőbimbókat!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!