Egyik legcsodálatosabb őszi zöldségünk a káposzta
2020. September 16.A káposztafélék családja igen széles körű, ide tartozik többek között a fejes káposzta, kelkáposzta, lila káposzta, sőt még a brokkoli és a karfiol is.
Az egyik legrégebbi és legkedveltebb zöldségünk a káposzta, amit alapvetően az íze és a sokoldalú felhasználhatósága miatt fogyasztunk, miközben talán nem is tudjuk, milyen fontos élettani hatásai vannak. Történelme még az időszámítás előtti időszakra tekint vissza, sőt maga a savanyított káposzta történelme is több ezer éves. Gyakorlatilag az egész világon előszeretettel fogyasztják.
Mitől egészséges?
Kalóriában igen szegény, rostokban és vitaminokban pedig kifejezetten gazdag. Segíti az emésztést, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott az étrendjükbe rendszeresen káposztát illeszteni. Ugye, hogy szinte mindenkinek a káposztaleves diéta jut eszébe erről?
Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba, magas a B-, C-, K- és D-vitamin tartalma, külső levelei E-vitaminban bővelkednek. Ezen kívül folsavat, kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Ezeknek és az aminosav tartalmának köszönhetően nagyon jó immunerősítő, gyulladáscsökkentő és anyagcsere-serkentő. Nem beszélve arról, hogy az antioxidánsoknak köszönhetően a bőrápolásban is jelentős szereppel bír. Segít megelőzni a rákos megbetegedést, az Alzheimer-kórt és a szürkehályogot. Tisztítja a vért és serkenti az agyműködést.
Segíti az izomműködést. És hogy mivel? Tejsav tartalmával. Izomfájdalomra tehát remek megoldás egy kis káposzta fogyasztása. Mihez fontos még a tejsav? A savanyításhoz. Jellegzetes illatát pedig a kénnek köszönheti, ami segít felvenni a harcot a baktériumok ellen.
Sok-sok pozitív élettani hatása után sem tudunk amellett a tény mellett elsuhanni, hogy puffasztó hatással bír. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk enyhíteni, ha főzés során az első főzővizét kiöntjük.
Hogyan tároljuk?
Szobahőmérsékleten lehetőleg csak pár napig tartsuk, hűtőben eláll egy hétig is. Felhasználás előtt vágjuk csak fel a fejet. Blansírozva lehet fagyasztani is. Illetve savanyítva akár hónapokig is eltartható, de ha már kivettük a savanyítós vödörből – tehát ha már megbolygattuk –, akkor hűtőben nagyjából egy hetet bír csak ki.
Hogyan fogyasztjuk?
Túlzás nélkül: bárhogyan. Szinte minden nemzet konyhájának megvan hozzá a saját kedvenc receptje. Hazánkban a töltött káposzta például az egyik legkedveltebb. De van bajor káposzta, székelykáposzta, az orosz szoljánka leves vagy az amerikai káposztasaláta. A keleti konyha is szereti, gondoljunk csak a kínai csípős káposztasalátára. Általánosságban pedig elmondható, hogy nyersen sokoldalú saláta alapanyag. Már csak egyszerűen megsózva is finom. Hőkezeléssel készíthetünk belőle főzeléket, leveseket. Felhasználhatjuk tésztaételekhez, mint például a káposztás tésztához. Tölthetünk vele pogácsát, szórhatjuk lángosra, párolva fantasztikus köret lehet kacsa vagy egyéb húsféle mellé. Reszelhetjük lepcsánkába vagy párizsiasan elkészített hús bundájához is adhatjuk. Véletlenül sem szabad kihagyni a felsorolásból a savanyú káposztát, amely újabb lehetőségek tárházát nyitja meg. És ha már savanyítás, mindenféleképpen említésre méltó még a csalamádé, a káposztával töltött paprika vagy kisdinnye.