Egyél sok-sok sütőtököt, a szervezeted meghálálja!
2022. October 8.Az ősz beköszöntének egyik első és legbiztosabb jele a sütőtök megjelenése a piacon. Ez a szezonális zöldség nemcsak kedvelt és finom, hanem nagyon egészséges is. Színe árulkodik róla, hogy a sárgarépához hasonlóan tele van karotinnal.
Karotinnal az egészségért
A karotin egyrészt azért hasznos, mert antioxidánsként leköti a szabad gyököket. Gyulladáscsökkentő hatású, ezért segíthet megakadályozni számtalan krónikus betegség kialakulását. Másrészt csökkentheti a zsír lerakódását az artériákban, ami szívbetegséget és sztrókot okozhatna ellenkező esetben. Sőt! Még arra is képes, hogy kiszűrje a nap káros UV-sugarait, amelyek árthatnának a szemünknek.
Ha ez mind nem hozta volna meg a kedved egy kis sütőtökös ebédhez vagy vacsorához, akkor olvass csak tovább, mert még messze nincs vége a jótékony hatásoknak!
Segíthet elégetni a hasi zsírt
Bizonyos kutatási eredmények szerint a karotinban gazdag étrend segíthet megakadályozni a túlzó zsírraktározást szervezetünkben, különösen a hasi tájékon.
Elpusztíthatja a daganatos sejteket
A zöldségekből származó béta-karotin friss felmérések szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy szervezetünk legyőzze a rákos sejteket.
Tipp: Ezért tartalmaz annyi kozmetikai termék sütőtököt
Immunerősítő
A narancssárga színt adó pigmentet a szervezet A-vitamin előállítására tudja felhasználni, amely nagyon fontos tápanyaga az immunrendszerünknek.
A sütőtök fűszerei is egészségesek
Sokan szokták gyömbérrel és fahéjjal párosítani. A gyömbér lenyugtatja a gyomrunkat és fájdalomcsökkentő hatású, a fahéj pedig segíthet megfelelő szinten tartani a vércukorszintünket.
Forrás: Eating Well
Tipp: