Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Hiába tudjuk mindannyian, hogy egészségtelen, sőt mi több, káros, a cukor függőségében élünk. Ha egészségügyi, vagy a fogyókúrázási kényszer nem szorít rá, többnyire – szinte hagyományőrző módon – a jó öreg cukor kerül a kávénkba, süteményeinkbe, ételeinkbe.

Csak egy kockával

Hiába tudjuk mindannyian, hogy egészségtelen, sőt mi több, káros, a cukor függőségében élünk. Ha egészségügyi, vagy a fogyókúrázási kényszer nem szorít rá, többnyire – szinte hagyományőrző módon – a jó öreg cukor kerül a kávénkba, süteményeinkbe, ételeinkbe.
2013. December 8.

A finomított cukor, amit fehér vagy kristály jelzővel is illethetünk, egyszerű, tömény szénhidrát, akit behatóbban érdekel, szaharóz néven keressen rá, aztán persze jöjjön ide vissza. Elsősorban cukorrépából nyerik, sokszoros finomítással és fehérítéssel dolgozzák fel. Anyáink és nagyanyáink mindennapos kényeztető alapanyaga, amivel gyermekkorunkat és édességeiket tökéletessé tették ma már korszerűtlen élelmiszer, megingott az ősbizalom, a finomított cukor maga a méreg.

Alternatívák a körön belülcukor_3

Aki már tisztába került a tényekkel és más megoldásokat keresett, elsőként a barna cukron akadhatott meg a szeme. Ó, nem fehér, nem finomított. Jó lesz! Pedig az eljárás nem gyökeresen más, csak a fehérítés fázisa hiányzik. Így marad az eredeti melasztartalom, ha mégsem hozzá adják, vagy színezik a hatás és az eladhatóság kedvéért. Szóval a barna cukor eredetibb, talán aromásabb de nem sokkal egészségesebb, viszont drágább édesítőszer. A cukornádból készült cukor a készítés során megőrzött melasztartalma értékes vitaminokat és tápanyagokat is hordoz, a jellegzetes aroma és szín dicsősége mellett. Táplálóbb, de nem sokkal egészségesebb megoldás.

Gyümölcsbőlcukor_1

A véráramba kerülve bombaként robban a szőlőcukor, amit kukoricából vagy burgonyából nyernek. Egyszerű szénhidrát, ezért gyorsan felszívódik, vagyis rögtön energiát szolgáltat. Gyorsan megemeli a vércukorszintet: ez tagadhatatlan előnye, nem csak sportolóknál. Ezt a gyors előnyt persze kisvártatva éhségérzet követi, amivel ha fontos az alak, vagy az öregedést kenterbe verő kondíció, okosan kell bánni. A kiábrándító tényekre glükóz vagy dextróz néven is rátalálunk a vonatkozó szakirodalomban. A gyümölcscukor a mézben és a gyümölcsökben található meg természetes formában, felszívódása lassabb a szőlőcukorénál. Ezzel együtt rendkívül édes, a kristálycukorhoz képest kétharmad annyi is elég belőle. Jól bírja a hőt, ezért sütéshez is bátran használható. Nedvességmegkötő képessége miatt a fruktózzal készült sütemények tovább maradnak frissek.

Galéria

Hiányzó melléklet
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!