Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Édes felhők házilag – vattacukor gép

2022. April 5.

Egyszerű, de nagyszerű

A vattacukor régóta töretlen népszerűségnek örvend, elsősorban a gyerekek körében. Vidámparkok, állatkertek vagy épp rendezvények környezetében gyakran bukkannak fel a pálcikára tekert felhős édességek árusai. Mostantól pedig akár otthon is élvezhetjük az ízeket.

A vattacukor népszerűnek számít a gyerekek körében

 

Az édességek piaca folyamatosan változik. Folyamatosan új termékek, új ízek és más izgalmas újítások jelennek meg a kínálatban. Az igény pedig szintén állandó, hiszen – még ha nem is az egészséges élelmiszerekhez tartoznak – a különféle nyalánkságok töretlen népszerűségnek örvendenek. Bizonyos kultikus édességek mindenkiben emlékeket ébresztenek és egészen specifikus helyekhez, eseményekhez kötődnek. Ide tartozik a vattacukor is, mely évtizedek óta jól ismert tagja a felhozatalnak. Egy út szélén felállított vattacukor gép pedig a felnőttek számára is nosztalgikus jelentőséggel bír.

A vattacukor és a készítésére szolgáló gépek régóta velünk vannak és nem is mennek sehová, hiszen egy egyszerű, de klasszikus édességről van szó. Előállításához lényegében nincs másra szükség, mint kristálycukorra és egy vattacukor gépre. A képlet tehát egyszerű, ugyanakkor már ennyivel is remek élményt szerezhetünk gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Sokan talán nincsenek is teljesen tisztában vele, hogyan készíthetjük el ezeket az édes felhőket. A metódus nem kevésbé egyszerű, mint a nyalánkság maga.

A vattacukor készítés csodája

A vattacukor gépek mindegyike azonos elven működik, fűtőteljesítményben ugyanakkor lehetnek eltérések. Ahhoz, hogy megértsük, miért is fontos ez a paraméter, nem árt tisztába kerülnünk a vattacukor készítés menetével. Egy tipikus vattacukor gép tartalmaz egy forgófejet, benne egy cukortartó tálkával. A fűtőberendezés lényegében ennek a fejnek a peremét fűti fel egy adott hőmérsékletre. A forgófejbe jutó cukor felhevül, állaga megváltozik és elnyeri jól ismert, vattaszerű alakját.

A vattacukor gépekkel gyorsan elkészíthetjük a népszerű édességet

A centrifugális erőnek köszönhetően az átalakult cukor a forgófej nyílásain távozik, az elkészült édességet pedig ezután jellemzően valamilyen pálcikára tekerik fel a fogyaszthatóság megkönnyítése érdekében. Fontos lehet a megfelelő, akár színezett cukor használata. Ez egyrészt esztétikai minőségében javíthatja a vattacukrot, de gyakorlati haszna is van. A túl kicsi vagy túl nagy cukorkristályok ugyanis egyszerűen kirepülnének a vattacukor gépből anélkül, hogy elérnénk a megfelelő állagot.

Teljesítmény és alkalmazási lehetőségek

Most, hogy megismertük a vattacukor készítésének menetét, máris világosabban rajzolódik ki, hogy miért is fontos a készülékek fűtőteljesítménye. Ez lényegében egyet jelent azzal, hogy milyen gyorsan és milyen mennyiségben vagyunk képesek előállítani az édességet. Az 1000 watt körüli teljesítménnyel rendelkező vattacukor gépek már jellemzően inkább árusok számára lehetnek érdekesek. A kisebb teljesítményű berendezések ugyanakkor a háztartásunk vidám kiegészítői is lehetnek, melyet sikerrel vethetünk be partikon vagy épp gyerekzsúrokon.

A technológiai újításoknak köszönhetően már a vattacukor gépek is jóval kezelhetőbbek. Ennek köszönhetően akár minimális gyakorlással is profi vattacukor-mágusok lehetünk. Az új készülékek gyakran már LCD kijelzővel is rendelkeznek, ahol láthatjuk vagy épp beállíthatjuk a kívánt paramétereket. Akár kereskedelmi céllal, akár a konyhai repertoárunk megédesítése céljából szerzünk be egy ilyen gépet, mindenképpen böngésszük át jól a kínálatot. Biztosan megtaláljuk azt a készüléket, mely megfelel minden igényünknek. Ezután pedig következhetnek az édesebb hétköznapok.

Ezt már olvastad? 

Mitől „robban” a robbanócukor?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Imádod az édeset, de megkóstolnád a csoki...spagettit is?

Imádod az édeset, de megkóstolnád a csoki...spagettit is?

Hiánypótló a molekuláris gasztronómia ezen újdonsága.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!