Edd/ne edd kisokos, ha elkaptál egy felső légúti betegséget
2022. October 7.Akár klasszikus influenzáról, akár egyéb vírusos, bakteriális felső légúti megbetegedésről van szó, egy biztos, az étvágyunk is csökken. Semmiképpen sem jó erőltetni az evést – ha nem kell annyit emészteni, a szervezetünk is többet tud pihenni –, de el kell látnunk a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal. Ami pedig ennél is fontosabb, az a kiszáradás megakadályozása. Ilyenkor nemcsak kevesebbet eszünk és iszunk, hanem a láz és az izzadás hatására nagyon sok vizet is veszít a szervezetünk. A legjobb hidratáló a víz, de segíthet a leves, a gyömbéres, mézes, gyógynövényes és citromos tea és a 100%-os, hozzáadott cukrot egyáltalán nem tartalmazó gyümölcslé. A folyadék tehát adott, sok lehetőség áll rendelkezésünkre, de mit együnk?
Tipp: Gyömbér és méz – együtt még egészségesebb
Üres leves
Lehet csirke-, csont- vagy zöldségleves, érdemes az első tünetek megjelenésével elkezdeni üres levest kanalazni. Segít hidratálni a szervezetünket, nyugtatja az irritált torkunkat, melenget és a szorulást is megszünteti.
Fokhagyma
Sok kultúra évszázadok óta orvosságként tekint a fokhagymára. Több tanulmány szerint is van immunerősítő hatása, semmit sem veszíthetünk kipróbálásával.
Joghurt
Jó forrása a probiotikumoknak, ezek a hasznos baktériumok segítik az immunrendszerünk működését.
C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök
Ez a vitamin híresen hatékony immunerősítő, és az élelmiszerekben található C-vitamint tudja a szervezetünk a legjobban feldolgozni. Együnk hát kaliforniai paprikát, citrusféléket, kivit és brokkolit!
Leveles zöldségek
A spenót, a kelfélék és a hasonló leveles zöldségek sok A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaznak, amelyek mind immunerősítő hatásúak.
Zabkása
Egy forró tál zabkása nemcsak megnyugtatja a gyomrot, hanem táplál is, ugyanis a zabban sok a réz, a vas, a szelén, a cink, a rost és a fehérje.
Mit jobb elkerülni?
Az alkohol gyengíti az immunrendszerünket és dehidratálja szervezetünket, utóbbi hatás jellemző a koffeintartalmú italokra is. A különböző feldolgozott élelmiszerek azért kerülendőek, mert sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint az „igazi” ételek.
Mit adjunk a gyerekeknek?
Felnőttként, amikor sem étvágyunk, sem energiánk, nehezünkre eshet tápláló ételeket enni és eleget inni. A gyerekeknek ez még nehezebb lehet, mivel alacsonyabb testsúlyuk miatt könnyebben kiszáradnak, ezért esetükben még fontosabb a megfelelő folyadékpótlás.
Mit együnk, hogy megőrizzük az egészségünket?
Nincs pontosan meghatározott immunerősítő étrend, de érdemes rendszeresen olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek sok antioxidánst és immunerősítő tápanyagot tartalmaznak. Sok C-vitamin van például a citrusokban, paprikákban, D-vitamin a lazacban és a gombában, szelén a tojásban, a tejtermékekben és a tenger gyümölcseiben, vas a sovány húsokban, hüvelyesekben és magvakban, fehérje a szárnyashúsban, a babban és az olajos magvakban, probiotikumok a kefirben, a joghurtban, illetve prebiotikumok a hagymafélékben.
Ha gyakran kerülnek a fenti élelmiszerek az étrendünkbe, akkor jelentősen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy elkapjuk az általánosan előforduló őszi-téli betegségeket.
Forrás: healthline
Témába vág: