Citrusokra fel! Ezért annyira egészséges a grépfrút
2022. December 1.A grépfrút a citrusfélék családjába tartozik, és a szőlőhöz hasonló „csokrokban” nő a fán. Innen ered a neve is: a grape angolul szőlőt jelent, mi pedig az angol elnevezést vettük át. Létezik sárga, pink és piros gyümölcs, de nemcsak a színükben, hanem az ízükben is eltérhetnek, van köztük szinte édeskés és meglehetősen savanyú is.
A grépfrútot kiemelkedően magas C-vitamin tartalma miatt évek óta ajánlják immunerősítőnek, különösen ilyenkor a téli hónapokban. Emellett több más előnyös egészségügyi hatása is van a fogyasztásának, nézzük pontról pontra!
Gazdag antioxidánsokban
Több összetevője is antioxidáns hatású, aminek köszönhetően védi sejtjeinket a szabad gyökök okozta sérülésektől. Különösen jó forrása a béta-karotinnak, amely szervezetünkben A-vitaminná alakul.
Hasznos a szívünknek
Gazdag káliumban és rostokban, amelyek segítenek normális szinten tartani vérnyomásunkat és koleszterinszintünket.
Tipp: Tényleg fogyaszt a citromos víz?
Segíthet a fogyásban
Alacsony kalória- és magas rosttartalmával a rendszeres grépfrútfogyasztás nem fog olyan hihetetlen fogyást eredményezni, mint amivel bizonyos diéták és diétás szerek kecsegtetnek, ám ennek ellenére segítségül szolgálhat a fogyni vágyóknak.
Hozzájárulhat a vércukorszint szabályozásához
Állatkísérletek során már sikerült bebizonyítani, hogy a grépfrút segít csökkenteni a vércukorszintet.
Támogathatja az agyműködésünket is
Léteznek olyan biztató kutatási eredmények, amelyek szerint a gyümölcsben megtalálható flavonoidok segítenek emlékezőképességünk megőrzésében, illetve alapvetően támogatják agyunk működését.
Forrás: BBC Good Food
Ezt már olvastad?