Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Dr. Farkas Kitti / Fotó: Alakorvoslás Program

4 dolog a testedről, ami miatt ne aggódj 2022-ben

2022. January 20.

Mi az, ami az új évben sem segíti az egészséges életmódunkat, diétánkat és megfelelő testképünk fenntartását? A többi között az influenszerek által sugallt testkép és szépségideál, az edzéssel kapcsolatos tévhitek, a csodadiéták népszerűsége és a műételek. Dr. Farkas Kitti gondolatai abban segítenek, hogy nagyobb önbizalommal kezdjük a 2022-es évet.

Az influenszerek hamis világa

Szeretünk idealizált képeket megosztani a közösségi médiában, az influenszerek pedig hatványozottan arra törekszenek, hogy mindig tökéletes fotókat posztoljanak. Még akkor is, ha ezt retusálással és fotómanipulációval érik el. Ehhez az igényhez a piac is gyorsan alkalmazkodott, mára már számtalan, ingyenes applikáció közül választhat a felhasználó, melyek kezeléséhez nem kell különösebb szaktudás, néhány kattintással bárki megváltoztathatja a kinézetét: ledobhat pár kilót, dús loknikat varázsolhat magának, profi sminket szerkeszthet az arcára és eltüntetheti nemcsak a bőrhibákat, de a pórusokat és a ráncokat is.

Ez a trend hosszú távon kudarchoz vezet, mert nemcsak az önbecsülésre, de a mentális egészségre is ártalmas. A social media pszichére gyakorolt hatása egyre több bizonyíték szerint befolyásolja, hogy az emberek hogyan érzékelik magukat és a körülöttük lévő világot.  „A közösségi média negatívan hathat a testképre az irreális normák és a mások testéhez való hasonlítás révén. Ez fokozhatja a kamaszok saját testükkel kapcsolatos szorongását és annak megszállott megfigyelését. Mindemellett azon fiatalok, akiknek szülei nem figyelnek a gyermekük közösségi média aktivitására, sokkal gyakrabban küzdenek negatív önképpel, káros táplálkozási szokásokkal, mint azok, akiknek a szülei követik gyermekük aktivitását, és nyíltan beszélgetnek arról, hogy nem feltétlenül valóságos, amit a fotókon látnak. Fontos, hogy ez utóbbit a szülők se felejtsék el” – figyelmeztet a veszélyekre Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás Program alapító orvosa.

Lassan esedékes! Miért ajánlott a tavaszi böjt? 

Tökéletes szépség

Azonban arra is felhívja a figyelmet a szakértő, hogy nem csak a serdülőket befolyásolják a manipulált fotók a közösségi médiás platformokon és reklámokban. Nem szabad elfelejteni, hogy a 40-50-60 éves hírességek is emberek, és annak ellenére, hogy egyes felvételeken úgy tűnik, őket elkerülik a ráncok és az ősz hajszálak – ez azonban a valóságban nem így van. A korral járó változások természetesek, és hozzá tartoznak az élethez, érdemes inkább ünnepelni, mint szégyellni őket.

Ezek a jellemzők ugyanúgy a tökéletes szépségről alkotott tévhiteket erősítik, mint a média által tökéletesnek prezentált alak. Ezért is az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom a fogyás és az egészségesebb életmódra váltás. A fogadalmak betartása azonban csak igen keveseknél működik. „Hiszek abban, hogy az életmódváltás egy jó fogyókúrával indul, majd a végére érhetünk el az életmódváltáshoz. Fontos azonban, hogy elengedjük a szégyent a családi ünnepek, baráti összejövetelek esetén a szokásosnál nagyobb mennyiségek vagy az úgymond „hizlaló ételek” fogyasztása miatt” – biztat Dr. Farkas Kitti. „Tartsuk azt szem előtt, hogy az az 1-2 kiló felesleg, ami felszalad egy-egy családi pizza-esten vagy a közös palacsintázáson a gyerekekkel, azok olyan kilók, amelyek az örömteli életet és élményeket jelképezik, amit megélünk, nem pedig egy kudarcot. Lényeg, hogy egy-egy ilyen kilengést kövessen egy egyensúly helyreállítás, azaz mozogjunk a családdal, barátokkal, gyerekekkel másnap. Így tudjuk az örömöt duplázni és az egészségünkért is tenni.”

Mozogj kedved szerint

Arra is felhívja a figyelmet a szakértő, hogy a mozgást ne feltétlenül úgy képzeljük el, hogy egy edzőteremben, drága edzőruhákban sportolunk, és közben azon jár az agyunk, hogy az utazással töltött időt mi másra fordíthattuk volna. Ha valakinek az fér bele a mindennapjaiba, hogy otthon jógázik, aerobikozik, táncol, vagy csak fut egyet a környéken, az is tökéletes. „Heti 150 perc alacsony intenzitású edzésre törekedjünk, ha ebből tudunk csinálni egyet-kettőt éhgyomorra, akkor a fogyás is fokozottabb” – tanácsolja Dr. Farkas Kitti.

Állítsunk magunk elé kihívást: határozzuk el, hogy a napi képernyőidőnk negyedét mozgásra fordítjuk. Nem ciki keveset mozogni, nem csak a kemény sport számít, de nem mozogni semmit nem javallott. Van, akinek a munkájához tartozik, hogy súlyokat emelget és a nullához közelít a testzsírszázaléka. Ha nekünk nem ez a célunk, akkor a saját határainkhoz igazítsuk az elvárásainkat, és ha elérjük, legyünk magunkra igenis büszkék!”

Dr. Farkas Kitti / Fotó: Alakorvoslás Program

Csodadiéták és műételek

Celebdiéták, újnak mondott csodamódszerek napról napra bukkannak fel a diétapiacon, a fogyni vágyó pedig csak kapkodja a fejét, hogy kinek is higgyen, mit kövessen. „A műkaják, csodadiéta-kiegészítők beszerzése teljes tévút, a ’mentes’ ételekkel pedig az a helyzet, hogy alapvetően ételérzékenységre fejlesztették, amelyeknek magasabb a kalóriatartalma. Azok az élelmiszeripar vívmányok, amelyek a kalóriát vonják ki az ételből, többnyire mesterséges ételek, amitől mindenkit megóvnék” – hívja fel a figyelmet Dr. Farkas Kitti. „A diéta egyik sarokköve a kitartás. Ez jobban megy, ha élvezzük az ételeinket és minél inkább a természetes, hétköznapi étkezéshez igazodik. Együnk rendes kajákat, válasszuk a természetes, helyi alapanyagokat, étkezzünk változatosan és rájövünk, hogy a diéta élvezetes is lehet. A lényeg, hogy ne unjuk meg, és étrendünk legyen hosszú távon fenntartható.”

A szakértő azt is hangsúlyozza, hogy az a cél, hogy az étkezésünk igazodjon testünk természetes anyagcsere-folyamataihoz. Ha sejtjeink inzulinérzékenységének napszakon belüli ingadozásához igazítjuk étkezéseinket, mellette pedig mozgunk és eleget alszunk, akkor tudunk hatékonyan súlyt veszíteni. Ez a gyakorlatban napi háromszori étkezést jelent, melyek közül az ebéd a legtartalmasabb, fehérjében és szénhidrátban is gazdag, a reggeli és a vacsora pedig fehérjedús fogás.

Ez is érdekelhet: 

Ez a 10 módszer segít leküzdeni az éhséget a diétaszezon célegyenesében

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!