Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

„Brit tudósok” megmondják – ezért ne vedd túl komolyan a hasonló kutatások eredményeit

2022. June 4.

Ismerős a történet: brit tudósok vagy épp kínai kutatók fantasztikus eredményekről számolnak be, ám a kutatást sem komoly forrásanyag, sem elismert intézményi háttér nem támasztja alá. Nézzünk most egy kávézással kapcsolatos felmérést, amelyből jól látszik, hogy bár tartalmaz igazságot, mégis mennyire torzít(hat) az eredmény.

A kávéval és kávéfogyasztással kapcsolatban folyamatosan újabbnál újabb kutatások látnak napvilágot. Hol arról szólnak a hírek, hogy a kedvenc feketénk mértékkel egészséges, máskor pedig épp arról olvashatunk listát, hogy milyen körülmények között káros és tiltott. Az ellentmondásos vélemények útvesztőjében nem is olyan egyszerű kiigazodni, ugye?

Tipp: Érdekességek a fenntartható kávétermelésről

Kínai kutatók azt elemezték, hogy milyen összefüggések tárhatók fel a cukorral, a mesterséges édesítőszerrel, illetve az üres kávé fogyasztása és az egész népességre vetített összes haláleset között. A nyakatekert mondat lényege, hogy összefügg-e a kávéfogyasztás a halandósággal, és van-e különbség abban, hogy ki hogyan fogyasztja a kávéját. Korábbi kutatások is jutottak már olyan következtetésre, hogy a kávézás segíthet megelőzni több gyakori halálokot, most viszont azt az új felfedezést tették a fáradhatatlan tudósok, hogy inkább azoknál jelentkeznek a kávé pozitív hatásai, akik feketén vagy cukorral édesítve fogyasztják kávéjukat.

Persze azért mindez nem olyan egyszerű, hogy kijelenthessük: a kávé mindig és mindenki esetében jó. A legtöbb kávéfogyasztással kapcsolatos kutatás egyszerű megfigyelésen alapul ellenben a komolyabb kontrollcsoportos kísérletekkel. Ezért aztán az ilyen egyszerű megfigyelések nem is szentelnek akkora hangsúlyt annak, hogy a résztvevő személyek életének milyen egyéb aspektusai torzíthatják a kapott eredményt. Tehát nem foglalkoznak azzal, hogy mennyire él egészségesen valaki, mit táplálkozik, mennyit mozog, milyen társadalmi csoport tagja, csak a kávéfogyasztók egészét veszik alapul. És már ez eleve torzító tényező, ugyanis a világ sok részén az igazán szegények eleve nem engedhetik meg maguknak, hogy kávézzanak.

Mit vonhatunk le mindebből? Csupa általánosságot. Fogyasszuk mértékkel a kávét, igyuk feketén, vagy válasszunk cukrot. Bár a finomított cukor eleve kérdéseket vet fel, hiszen más kutatási eredmények inkább a teljes elhagyást javasolják.

Kapcsolódik:

Van olyan, hogy a régi kávé egyszerűen elporlad?

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tudod hogyan készül az instant kávé?

Tudod hogyan készül az instant kávé?

Honnan ered? Hogyan készül? És mennyi koffeint tartalmaz?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!