Botmixer márpedig kell
Tegye fel a kezét, akinek van botmixere!
És akinek nincs – közülük ki szeretné, ha lenne?
Azon túl, hogy egy botmixer pürésít, még annyi minden másra jó. És most még csak nem is arról beszélek, hogy milyen tartozékai vannak – ideális esetben aprító, és habverő – hanem csak a botmixer saját potenciáljáról. Nem túlzok, és nem mondom, hogy végtelen, de, mondjuk úgy, hogy sokoldalú, na.
Vegyük például a majonézt. Értem én, hogy lehet kézzel is, meg persze turmixgéppel is, de minek egy akkora böhöm gépet bekoszolni, a másik oldalon pedig miért fárasztanád magad, amikor a botmixerrel egy pillanat alatt megoldhatod ezt a feladatot. A tojást kell emulgeálni az olajjal, ez lassú folyamat, az olajat vékony sugárban, szinte cseppenként kell a tojáshoz adni, hogy tényleg emulzió jöjjön létre. A botmixer kis kései viszont olyan gyorsan forognak, hogy nem nagy ügy ez az egész, egyébként nagyon is finom folyamat.
A másik, hogy ha nincs egyszemélyes smoothie mixered, akkor a botmixer tökéletes egyszemélyes turmixokat produkál egy sima pohárban is, bár arra mindenképpen figyelni kell, hogy a fej teljesen elmerüljön a cuccban, különben oda a konyha tisztasága.
A harmadik pedig, hogy szószokat is inkább ezzel finomítok, mint turmixszal, mert jobban tudom kontrollálni a textúrát, vagyis, hogy mennyire legyen sima a végeredmény.
Egyébként pedig a turmixhoz és a késes robotgéphez képest azért szeretem jobban, mert:
- kicsi, és csak a fejét kell mosogatni
- ugyan a késes robotgép erősebb, és élesebbek is a kései, amelyek gyorsan forognak, pl. krémlevesekhez nem használnám (viszont pl. omlós tésztához, vagy sűrűbb, keményebb ételekhez igen)
- Nem feltétlenül kell egy csúcsmodell, a gyengébbek is remekül szolgálják az embert otthoni körülmények között. Csak annyit kell betartani, hogy figyeld az épp mixelt étel állagát, és csak a krémleveseknél mixeld egy picit tovább, mint gondolod, mert selymesen krémes, habos végeredményt kapsz, amely szerintem nagyon is megéri a pár percet.
És utoljára egy recept nélküli recept: zöldségkrém leveshez a legegyszerűbb módszer, ha a zöldséget annyi vízben, vagy alaplében főzöd meg, amennyi éppen ellepi, majd leturmixolod. Ha túl sűrű, még mindig higíthatod további folyadékkal, viszont ha túl híg, akkor aztán forralhatod jó darabig, hogy a felesleges folyadék elpárologjon, vagy valami lisztes, keményítős módszerhez kel nyúlnod. Egyszerűbb a kevesebb víz, nem? Akkor aztán turmixolhatod, krémesítheted, habosíthatod bátran a kis botmixereddel, és most gyorsan gondolj a nyárra, amikor ugyanezt nyers levesekkel is megteheted (pl. uborkalevessel).