Bejglitől a töltött káposztáig – hogyan használhatjuk fel az ünnepi maradékokat?
2023. January 2.Az ünnep elmúlt, maradékok viszont a legpontosabb számítás és a legnagyobb odafigyelés ellenére is keletkezhettek. Mentsük a menthetőt, mutatjuk a maradékhasznosító ötleteket.
Fő az egészség
Szögezzük le az elején, csak azt mentsük, ami fogyasztásra még abszolút alkalmas. Hallal és más gyorsan romló élelmiszerrel, például házi majonézes salátákkal ne próbálkozzunk, az egészségünk fontosabb, mint pár tányér étel.
Amit lehet, fagyasszunk le
Ha van hely a fagyasztónkban – és az ünnepeket követően miért ne lenne –, mehet bele minden fagyasztható: bejgli, kekszek és a töltött káposzta is. Praktikus kiporciózni, így egyszerre csak annyit fogunk elővenni, amennyi biztosan elfogy.
Tipp: Tehetünk üvegedényt a fagyasztóba?
Maradékmentő megoldások
Egyes ételek nem fagyaszthatók, vagy egyszerűen inkább felhasználnánk őket, nem pedig száműznénk a mélyhűtőbe. Lássuk, mit kezdhetünk velük!
A bejgliből készülhet bejglipuding, bejglifelfújt, csak finomabb lesz, ha a sütink már kissé szikkadt. Kockázzuk fel, öntsük nyakon tejes-tojásos-vaníliás keverékkel, majd mehet is a sütőbe addig, amíg szépen megszilárdul. Langyosan a legfinomabb!
A töltött káposzta felönthető levesnek, a töltelék rizzsel keverve, tojást ráütve egytálételként kaphat még egy esélyt. Vagy készülhet belőle magyaros pizza, langalló, ilyenkor feltétként hasznosíthatjuk.
A kis mennyiségű dió, mák, mogyoró, mandula kerülhet házi müzlikeverékbe, sült müzlibe, azaz granolába, vagy megőrölve belefőzhetjük a napindító zabkásánkba.
Ha keksz vagy mézeskalács maradt, daráljuk le, majd vajjal kikeverve meg is vagyunk a sütés nélküli sajt-, joghurt- vagy túrótorta alapjával. A mézeskalács különösen finom ízt kölcsönöz ennek az alsó rétegnek. Természetesen kókuszgolyó vagy más kekszgolyó, keksz alapú desszert, pohárkrém is készülhet a darált kekszből.
A maradék tojásfehérje helyet kaphat egy finom püspökkenyérben, mondanunk sem kell, hogy a kis dobozka kandírozott gyümölcs vagy a feljebb már említett olajos magvak sem fogják elrontani a tésztát.
Sokan az újévi sült húst „mérik el”, ezt egyszerűen daráljuk le, majd tejföllel, majonézzel, főtt, krémesre tört tojással vagy ketchuppel összedolgozva készítsünk belőle mártogatóst vagy melegszendvicskrémet. Lehet belőle orosz hússaláta, vagy rakott ételekbe, sós palacsinta töltelékébe is tehetjük.
Ha pedig krumplipüréből készítettünk túl sokat az ünnepi malacsülthöz, süssünk belőle krumplipalacsintát, vagy alakítsuk gnocchivá, kroketté.
Kapcsolódik:
Honnan lehetünk biztosak abban, hogy jól van beállítva a fagyasztónk?