Baba Ganoush – a mesés Közel-Kelet a Kertész utcába költözött
Egyáltalán nincs semmi meglepő abban, hogy a Közel-Kelet ízeit egyre többen keresik és szeretik itthon is. Van ebben a konyhában minden, amiért igazán lehet rajongani: frissen sült húsok, izgalmasan elkészített zöldségek, kencék, mártogatósok esti beszélgetések mellé és különleges édességek. A legfontosabbakat se hagyjuk ki, igen, ezek a fűszerek! A közel-keleti konyha bátran és karakteresen fűszerez, talán ezért is vált annyira népszerűvé szerte a világon. Annak, aki épp csak most ismerkedik a tradicionális ételekkel, és annak is, akinek régóta megvannak a kedvencei, egyaránt ajánlunk (legalább) egy látogatást a budapesti Kertész utcában található Baba Ganoushba. Az étterem koncepciójáról, a receptekről és a személyes favoritjáról a tulajdonost, Gál Alexet kérdeztük.
Utazások inspirálták
2022 februárjában nyitott meg az étterem a Kertész utca 42–44. szám alatt, azaz a bulinegyed vonzáskörzetében. Bár igen színes a környék gasztro-palettája, de a közelben nincs hasonló tematikájú vendéglátóhely, így a lokáció tökéletesnek bizonyult. Az inspiráció pedig adta magát: Alex sokat járt a Közel-Keleten, Marokkóban, Jordániában, és mondhatjuk, hogy rabul ejtette a térség gasztronómiai sokszínűsége. Régóta dédelgetett álma volt az étterem, amelyet testvérével közösen üzemeltet.
Fókuszban a minőség – street foodra hangolva
Minőség lazán – talán így foglalhatjuk össze a legegyszerűbben, hogy mit kínál a „Baba”. Klassz, autentikus közel-keleti, leginkább marokkói ihletésű ételeket szuper alapanyagokból elkészítve, de laza, fiatalos street food irányból megközelítve. „Csak semmi flanc” – vallja Alex, a felesleges sallangokra nincs szükség, minőségre és frissességre viszont annál inkább. Minden frissen kerül az étterembe, a húsok a bevált hentestől, a többi alapanyag a piacról érkezik. A kevesebb pedig ezúttal is több, a Baba Ganoush kisebb, gondosan összeállított étlappal dolgozik, viszont minden egyes étel a lehető legnagyobb szakértelemmel készül.
A névadó és a Baba Ganoush további finomságai
A névadó nem más, mint a térség híres padlizsánkrémje. Alex elmondása szerint bármikor megenné – de a kedvencére még később kitérünk –, a receptek pedig egyenesen Marokkóból, egy helyi háziasszony receptes füzetéből származnak, majd „utaztak” hozzánk, és keltek életre Budapest belvárosában. A repertoárban az előbb már említett baba ganoushon kívül megtalálható többek közt az arayes (fűszeres borjúhússal töltött teljes kiőrlésű arab kenyér), a shawarma (enyhén fahéjas, keleties fűszerezésű csirke wrapbe tekerve), a krémes csicseriborsókrém, azaz a hummusz és a merguez, a marokkói báránykolbász, amely egyébként Alex személyes kedvence. A „döntésképteleneknek” (a szó természetesen idézőjel, nehéz rábökni egyetlen fogásra…) és a közel-keleti konyhával csak most ismerkedőknek pedig a mix tálat ajánlja. Italként kortyolhatunk marokkói mentateát, a jövőben a fűszeres teákra egyébként még nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni az étteremben. Fontos célkitűzés továbbá a glutén- és laktózmentes ételek terén erősíteni. Végül pedig említsük meg, hogy az édességre vágyók is találnak kedvükre valót a Baba Ganoushban, például sós mogyoróvaj halvát vagy vajkaramellát többféle változatban.
Baba Ganoush
1073 Budapest, Kertész utca 42–44.