Az igazság a borban található szulfitokról
Nemcsak az olcsóbb borok tartalmazzák, hanem mindegyik. A szulfitok a természetes kén egyik formái, arra használják, hogy megakadályozzák az élelmiszerek és a borok minőségének romlását. Tehát szulfitok nélkül az üveg Pinot Noirunk már a kinyitást követő napon megromlana. A szulfitok kialakulása az erjedés következtében természetesen is megtörténik, tehát kezdetektől fogva található szulfit a borban.
Sokan úgy tudják, hogy az európai borok szulfitmentesek. Ez tévedés: ugyan úgy tartalmazzák, csak épp a címkén nincs feltüntetve – egyedül az Egyesült Államokban írják elő ezt a sajátos címkézést. A borászok évszázadok óta használják a szulfitot. Az, hogy mennyit tartalmaz egy üveg, az a termék előállítón múlik, de többnyire 40-80 mg/l-t.
Fontos tudni, hogy több élelmiszer is tartalmazza, de ezt nem kötelesek feltüntetni a címkén. Ilyen ételek például: palackozott citromlé, melasz, savanyúság, friss gomba, juharszirup, aszalt gyümölcsök, különféle sajtok.
Csak akkor kell odafigyelni a szulfitokra, ha komoly allergiánk van, mely asztmás reakciót is kiválthat. De ha mégis aggódnánk miatta, létezik egy anyag, mellyel a szulfit eltávolítható a borból: a hidrogén-peroxid. Néhány csepp H2O2 oxidálja a szulfitokat, ezzel hidrogén-szulfáttá alakítja őket, mely nem váltja ki az allergiás reakciót. A borfogyasztás után tapasztalt fejfájásért viszont a szulfitoknak vajmi kevés köze van. Inkább a hisztamin a hibás, mely inkább a vörösborban fordul elő.
forrás: popsugar.com