Alufólia – hasznos társ a konyhában? Vagy inkább felejtsük el?
2021. January 25.Az alufólia hasznosságát nem kérdőjelezhetjük meg. Ezzel szoktuk letakarni a süteményt, húsokat, rakott ételeket a sütőben, hogy ne piruljanak meg túlzottan, és a puhító gőzöket is bent tartja a tepsiben. Csomagoláshoz, konyhai eszközök kibéleléséhez szintén jó hasznát vehetjük. De vajon ártalmas?
Veszélyes vagy sem?
Bizonyos kutatások szerint az alufólia anyagát beveszi az étel, és ez idővel egészségügyi problémák előidézője lehet. A tudósok hosszú évek óta vizsgálják, hogy milyen hatással van az alumínium az emberi szervezetre. Például az Alzheimer-kórban szenvedők agyában az átlagosnál magasabb alumínium-koncentrációt figyeltek meg.
Az, hogy a fóliából az alumínium belekerül-e az ételeinkbe, több dologtól függ. Például a hőmérséklettől. Minél magasabb hőmérsékleten sütünk, annál valószínűbb, hogy az alumínium egy része az ételben köt ki. Egy másik befolyásoló szempont az adott étel savassága. Például a paradicsom és az ecet savtartalma elkezdheti lebontani a fóliát.
Kezdjünk aggódni?
Őszintén szólva pánikra azért nincs ok, átlagosan messze nem használunk annyi alufóliát, hogy ez kockázatot jelentsen. De azért jó, ha magas savtartalmú ételeket nem csomagolunk napokra bele, viszont alkalmanként süthetünk savas ételt is alufólián.
Milyen alternatívák léteznek?
Sütéskor helyettesíthetjük sütőpapírral, grillezéshez beruházhatunk egy grillkosárra vagy újrahasznosítható nyársakra. A zöldségeket üvegedényben is megpiríthatjuk a sütőben.
Forrás: Reader’s Digest