Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Aktuális kérdést feszegetünk: vajon mi köze a hot dognak a tacskókhoz?

2023. January 1.

Sokan vélekednek úgy, hogy a hot dog tipikus amerikai étel, ám valójában nem az újvilágban született, azaz pontosabban már akkor is létezett, mielőtt Kolumbusz elindult volna híres felfedezőútjára.

Magáról a kenyérfélébe kerülő kolbászról Homérosz is említést tett az Odüsszeia című művében időszámításunk előtt 700 körül, más történészek viszont úgy gondolják, hogy az időszámításunk szerinti 1. században találták fel a rómaiak. A következő évszázadok során aztán egész Európában elterjedt, különösen a német nyelvterületeken vált igazán kedveltté. A virsli felfedezésének elsőségéről pedig a mai napig is vitatkozik egymással Frankfurt és Bécs.

Tehát a virsli német, de hogyan jutott Amerikába?

Az 1800-as években rengeteg német vándorolt ki az újvilágba, és ahogy az lenni szokott, magukkal vitték a hazai ízeket is. Az első hot dogot állítólag New Yorkban egy német bevándorló kezdte árulni standjáról az 1860-as években „dachshund sausage”, vagyis „tacskókolbász” néven. Ez a szó egyszerre adhat magyarázatot az étel angol nyelvű elnevezésre, és valljuk be, a hosszú, vékony virsli valahol tényleg emlékeztethet egy tacskóra. Mindez csak városi legenda, de arról már bizonyíték is van, hogy az 1870-es években egy Charles Feltman nevű német ember egy év alatt 3600 hot dogot adott el Coney Island-i standján. 1893-ra a hot dog megjelent a kosárlabdameccseken is, a nézők pedig hamar megkedvelték.

Tipp: Készíts házi hot dog kiflit teljes kiőrlésű liszttel!

A sporteseményekről és standokról hamarosan az amerikai otthonokba is beköltözött, épp olyan fontos tartozéka lett a július 4-i ünneplésnek, mint a tűzijáték. 1939-re a Fehér Ház menüjében is helyet kapott, amikor VI. György brit uralkodó az Egyesült Államokba látogatott. Vele tartott felesége, Erzsébet királyné, aki rá is kérdezett, hogyan kellene tulajdonképpen elfogyasztani, mivel korábban még sosem találkozott hot doggal. Szerencsére Eleanor Roosevelt, az akkori first lady gyorsan kisegítette.

Forrás: the culture trip

Ez is érdekelhet:

Ilyen lenne Rihanna hot dogként

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Káposztás hot dog céklasalátával

Dobd fel a hot dogod őszies ízekkel!

Triplán húsos hot dog majonézes salátával

A nagybetűs augusztusi kedvenc!

Húsgombócos hot dog

Mit szólnátok, ha a virslit fetás húsgombócokkal helyettesítenénk?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!