A 13 legjobb nassolnivaló
2016. November 16.A nassolás rossz szokás, viszont ezekért a snackekért bátran folyamodhatsz.
Hajlamosak vagyunk két étkezés között bekapni egy falat ezt, egy csipet azt, hozzányúlni a vésztartalék cukorkákhoz, a táblás csokiból letörni csak egy kockát (valószínűleg nem csak egy lesz…). Minél nagyobb adag az adott nasi, vagy minél többször nassolunk, annál nehezebben készül elő a gyomrunk a következő étkezésre.
Ha mégis úgy érzed, nem bírod ki harapnivaló nélkül, akkor mindenképp a most felsorolt egészséges, tápláló kaják közül válassz!
1. avokádó: A legjobb gyümölcssnack – zsír, fehérje és finom íz! Edd magában, vagy készíts quacamole-t egy kis hagymával, paradicsommal, kevés olívaolajjal, sóval, borssal.
2. étcsoki: Rengeteg pozitív hatása van: csökkenti az idegességet, egészségesebbé varázsolja a fogakat, és még sorolhatnánk. Minél több százalék benne a kakaótartalom, annál jobb! Ha már csoki a nasi, akkor legyen ét!
3. aszalt gyümölcs: Egy remek zacskós nassolni való. Egy marék mazsola, aszalt gyümölcsök (alma, áfonya, szinte bármi) – természetesen hozzáadott cukor nélkül. Ha a vérnyomásod magas, akkor csak csínján vele.
4. tojássaláta: Bolondítsd meg ezt a klasszikust egy kis snidlinggel vagy más gyógynövénnyel. A tojás magában is jó nasi, valamint igazi joker salátákhoz.
5. friss, pörköletlen diófélék és magvak: A mogyoró, a dió, a pekándió, a napraforgó mag, a szezámmag, a mandula mind-mind tápláló harapnivalók. 1 marokkal egyél uzsonnára.
6. friss gyümölcs: Mivel csak annyi a dolgod vele, hogy alaposan megmosod, a gyümölcs bárhol, bármikor elérhető, és fogyasztható. Ha mégis van időd az előkészületekre, keverj a feldarabolt gyümölcshöz magvakat is.
7. forró csoki: Igen, jól olvastad: forró csoki. Keverj egy teáskanál cukrozatlan kakaóport 2/3 csésze forró vízhez, majd önts hozzá cukrozatlan szójatejet. Ha édesen szereted, steviát is adj hozzá. Fázós délutánokon remekül átmelegít majd.
8. humusz: Remek snack, de győződj meg róla, hogy nem tartalmaz tartósítószert – csak csicseriborsót, szezámmagot, fokhagymát, és sót. Ha magad készíted, biztos lehetsz az összetevőit illetően.
9. olívabogyó: Olyan nasi, amiből egy kevés is elég, hogy ébren és pörgősen tartson ebéd és vacsora között.
10. popcorn: Szórakoztató uzsonna, egészséges és olcsó, viszont jobb, ha magad csinálod organikus magokból egy kis olívaolajjal (a mikrózható verzió tele van mindenféle méreganyaggal). Ha nincs popcornpattogtatód, akkor használj egy fazekat stabil tetővel. Akkor pattogtak ki a magok, ha nő a szünet a pukkanások között. Ha megszűnt a hanghatás, még 5 percig hagyd a fedőt a fazékon – nincs leskelődés! Rostban és keményítőben gazdag, így nem ajánlott minden nap ezt uzsonnázni.
11. szardínia: Mindegy, hogy a konzerves verziót eszed, vagy salátát készítesz belőle hagymával, almával és egy kis kaporral, a szardínia remek választás. Omega-3 zsírsavakban és fehérjében gazdag, így remek nasi a nap bármely szakában. Adj még hozzá egy kis magot is, hogy felturbózd.
12. hínár: Nem biztos, hogy azonnal összeszalad a nyál a szánkban, viszont szezámmagolajban megpirítva remek nassolnivaló.
13. diákcsemege: Jobb, ha saját magad készíted el, így elkerülöd az előrecsomagolt verzióban levő feldolgozott adalékanyagokat. Így biztosan élvezheted a friss diófélék, magvak és aszalt gyümölcsök jótékony hatásait.
Szánj időt arra, hogy étkezz – még akkor is, ha ez csak 4-5 perc. Ülj le, ne rohanj sehova, figyelj az ételedre (hogy mit eszel), rágd meg rendesen a falatot. A leglényegesebb pedig, hogy kerüld a késő esti étkezést, hagyd a gyomrodat megpihenni, regenerálódni, jobban fognak esni így a reggeli falatok.
Forrás: prevention.com