Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

7 energiakímélő lépés főzéskor, amit eddig betartottál, pedig simán kihagyhatók!

2022. December 2.

Vannak a receptkövetésnek olyan lépései, amelyeket a többségünk szinte vallásos áhítattal betart – pedig akár lazíthatnánk is. 

Jó hír: Nem kell megmosnod a csirkét

A mosás lényege az, hogy a baciktól megszabadulj. De gondolj bele, a kis vízcseppek szanaszét repülnek a mosogatóban, a konyhában, viszik magukkal pont azt a sok bacilust, amitől meg akartál szabadulni. Halál a bacikra, de inkább főzéssel!

Forralj bátran, de azért csak ésszel!

Ha arról van szó, hogy valamit forralással sűrítesz, az okosok azt tanácsolják, lassan, épp csak gyöngyöztetve főzd el a felesleges folyadékot. Ha unod, akkor kapcsold magasabbra a hőfokot, de nagyon figyelj: hipp-hopp odaégetheted a becsben tartott, sziruposnak szánt balzsamecetet.

Nem, nem kell gyömbért hámoznod

Persze csak akkor nem, ha mondjuk reszeled, vagy turmixolod, vagyis igazán apró részekre vágod. Ott nem fog számítani. És ugyanez igaz akkor is, ha nagyobb darabokra vágod, majd ezeket a darabokat tálalás, vagy fogyasztás előtt kidobod, pl. egy gyömbérteában, vagy az ázsiai levesekben.

Nem kell az uborka magját kikaparnod

Ha nem akarod. Sok receptben amiatt javasolt kikaparni, mert ez a rész tartalmazza a legtöbb vizet a zöldségben. Ugyanakkor itt van az íz nagy része is. Úgyhogy ha pl nem tzatzikiről van szó, ahol fontos, hogy ne legyen folyós, hanem inkább szósz szerű a saláta, akkor hagyd a magokat.

Óvatosan a fűszerezéssel

Ez persze csak a nagyon kis mennyiségekre igaz, vagyis a ¼ kanál só, 1/8 kanál cayenne bors és társai. Itt nyugodtan mehet a csipet. Állj! Ha a molekuláris konyha felé kacsintgatsz, akkor ezt a pontot ne vedd figyelembe; ott minden kis mennyiségnek jelentősége van!

Nem kell pirítanod a húst hosszú párolás előtt

Lehet, de nem muszáj: nem eget rengető a különbség. A pirítás a régi hiedelmekkel ellentétben, nem zárja a nedvességet a rostokba, hanem ízt ad, és ez a tény nagyon is fontos. Az egész étel mélyebb, teltebb ízű lesz a pirítástól, pl egy hosszan sült lapockánál érdemes kísérletezni.

Nem kell átszitálnod a lisztet

Ha átszitálod, levegősebb, könnyebb tésztát kapsz. Ha nem, akkor egy habverővel átkeverve megszabadulhatsz a nagyobb csomóktól, és nem veszítesz semmit. A piskóta talán az egyetlen, ahol számottevő a különbség de mivel ott a habbal való óvatos bánásmód is feltétele a légies tésztának, nem biztos, hogy a liszt átszitálásán múlik a végeredmény.

Ezekkel a praktikákkal tartott rendet Julia Child főzés közben

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!