Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

5 mindennapi élelmiszer, ami nem létezne a benne nyüzsgő apró lények nélkül

2022. August 17.

Néhány kedvenc ételünk és italunk létrehozásában apró élőlények, pontosabban mikroorganizmusok segítenek. Nélkülük nem lenne például sör se, de mindennapi kenyerünkről is lemondhatnánk.

Kenyér

A kenyérben azért vannak üregek, mert sütés közben az élesztőben lévő mikroorganizmus elkezd szén-dioxidot és más gázokat termelni.

Sör és bor

Itt is az élesztő a lényeg, ami a cukrot átalakítja alkohollá.

Joghurt

A tejet felmelegítik, majd lehűtik, így készül a joghurt, a tejben lévő baktériumnak és laktóznak köszönhetően.

Sajt

A sajt úgy jön létre, hogy baktérium kerül a tejhez.

Kombucha

Ez egy tea, aminek elvileg szuperereje van. Baktériumot és élesztőt vegyítenek a készítése során.

Mire figyeljünk a nyári hőségben a konyhában?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!