Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

4 maggal az egészségért

Ezekből a magokból ajánlott rendszeresen fogyasztani.
2018. May 30.

A lenmag

A magok királynőjének is nevezett magocska rostban gazdag, viszont alacsony a szénhidrát tartalma, és gluténmentes. Mivel tartalmaz ALA-t, így ellátja a szervezetet a bőr és a haj számára esszenciális zsírokkal, valamint a B-vitaminnal, amely segíthet csökkenteni a szárazságot és töredezettséget. Enyhíti az akné, rosacea, ekcéma tüneteit, támogatja a szem egészségét, csökkentheti a szemek szárazságát.

A napraforgómag

Manapság a világ étolajgyártásnak egyik alapnövénye a napraforgó, magját pedig a benne levő esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok, fehérjék és vitaminok miatt érdemes fogyasztani. Folsavtartalma miatt a nők számára különösen előnyös. Véd a magas vérnyomás és koleszterinszint ellen. Igazi B-vitamin bomba, teája pedig enyhíti a meghűlést.

A tökmag

Triptofánban – alapvető aminosavban – gazdag, ezáltal megelőzi a stresszt és az álmatlanságot. Emellett a bőr egészségét és szépségét is támogatja: segít olyan bőrbetegségek kezelésében, mint a korpásodás vagy a kelés. Remek magnéziumforrás, mely ásvány a szív normális működéséért felelős. Megelőzi a szívinfarktust, és az érrendszert is védelmezi. Ugyanakkor telítetlen zsírsavakat is rejteget magában, támogatva a vérerek egészségét. 

A szezámmag

A hindu mitológia szerint a Yama istenség által megáldott mag keleten a halhatatlanság jelképe lett. Nem csoda, hiszen benne található meg legmagasabb számban több életfontosságú ásványi anyag. A benne lévő réz miatt enyhítheti az ízületi gyulladásokat, míg a magnézium az érrendszer és a légzőszervek egészségért felelős. A máj és az epehólyag betegségei kiválóan kúrálhatók a szezámmaggal, a kisebb epekövektől könnyebben megszabadulhatunk a kis mag rendszeres fogyasztásával.

Hogy miért ezt a négy magocskát emeltük most ki? Mert mind megtalálhatók a Vénusz új kenőmargarinjában. Az 50%-os zsírtartalmú készítmény ezen magok minden előnyét biztosítja, az omega-3 zsírsav mellett a hozzáadott repceolaj omega-6 zsírsavat is ad. Tisztán növényi alapú margarin, nem tartalmaz állati eredetű zsiradékot, sem bármilyen tejszármazékot, így tejallergiásoknak kifejezetten ajánlott.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Magital készítése házilag

Magital készítése házilag

Fantasztikusan egyszerű otthon is elkészíteni, ezért az a javaslatom, hogy inkább te is állj neki.
A magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos. Hogyan pótoljuk?

A magyar lakosság nagy része D-vitamin hiányos. Hogyan pótoljuk?

Miért játszanak az étkezési zsírok fontos szerepet táplálkozásunkban? Melyek a zsírban oldódó vitaminok, és mit érdemes tudni ezeken belül a D-vitaminról? Héder Éva dietetikustól most választ kapunk minderre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!