20 magas fehérjetartalmú étel I.rész
Azok, akik sok növényi alapú fehérjét fogyasztanak, kevesebbet nyomnak a mérlegen, sőt, kisebb kockázattal alakul ki náluk szív- és érrendszeri betegség, diabétesz. Akkor is tapasztalhatunk pozitív változásokat, ha nem állunk át a vegetáriánus életmódra, csak kissé visszafogjuk a húsfogyasztást.
Sokan a fehérjebevitel miatt aggódnak, mielőtt vegetáriánus étrendre váltanak: ragaszkodnak a természetes forrású proteinhez, nem szeretnék porított formában, vagy fehérjeszeletekkel pótolni a kiesett állati proteint. A fehérje alaptápanyag, elengedhetetlen az izomépüléshez, a tápláló étkezéshez, a szervezet sejtjeinek megfelelő működéséhez.
A megoldás ilyenkor, hogy olyan növényeket, magvakat, hüvelyeseket fogyasztunk nagyobb mennyiségben, amelyek magas fehérjetartalmúak. Mik ezek pontosan?
Edamame bab (1 csészényiben 18g – megfőzve)
Tempe (85 grammban 16g): A tempét a főtt szójababok fermentálásával készítik, majd egy sűrű, masszív tortaalakra formálják, amelyet felszeletelnek.
Tofu (85grammban 8-10g): Habár nem tartalmaz annyi fehérjét, mint a tepme, az íze népszerűbb.
Lencse (fél csészényiben 9g): Lehet belőle köret, vegaburger alapja, vagy kenőke is.
Fekete bab (fél csészényiben 7,6g – megfőzve)
Lima bab (fél csészényiben 7,3g – megfőzve)
Földimogyoró vagy mogyoróvaj (negyed csészényiben 7g, vagy két evőkanál): Rendkívül laktatók, viszont a vaj változatnál figyeljünk arra, hogy ne legyen hozzáadott cukor, igyekezzünk minél természetesebb kiszerelést választani.
Vadrizs (1 csészényiben 6,5g – megfőzve)
Csicseriborsó (fél csészényiben 6g): Magas fehérjetartalma mellett sok-sok rost is található benne.
Mandula (negyed csészényiben 6g): E-vitaminban gazdag, így a bőr és a haj egészségét, erősségét is támogatja.
via: Prevention