Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Csodálatos mennyiségű és ízű görögdinnyék töltik meg a piacok standjait és az áruházak polcait. De vajon mitől ilyen édes az idei dinnye, mi köze a görögökhöz és ki volt az a Lőrinc, aki belepisilt a dinnyébe?

10 hasznos dolog a görögdinnyéről

Csodálatos mennyiségű és ízű görögdinnyék töltik meg a piacok standjait és az áruházak polcait. De vajon mitől ilyen édes az idei dinnye, mi köze a görögökhöz és ki volt az a Lőrinc, aki belepisilt a dinnyébe?
2013. August 5.

1 – GÖRÖG

Ha görögdinnye, akkor azonnal jön a kérdés, hogy de miért görög? A választ illetően több párhuzamosan futó eredettörténet is tartja magát. A Magyar Nyelv Történeti Etimológiai szótára szerint a dinnye szó szláv eredetű, míg a görög előtag arra utal, hogy bizánci kereskedők révén került Magyarországra az eredetileg Észak-Afrikából származó növény. Emellett létezik egy másik közkeletű vélekedés is, miszerint a görgetés szóból kapta nevét a gömbölyű gyümölcs.

2 – ÉDES

A dinnye édessége természetesen a cukortartalmán múlik, ami minél szárazabb a nyár, annál magasabb. Így ami rossz hír a gazdáknak, az nagy öröm a dinnyetermesztőknek és vásárlóknak.

3 – LŐRINC

A forró augusztus nem a globális felmelegedés eredménye, úgyhogy nyugodtan vegyünk még augusztusban is dinnyét, főleg, hogy ekkor a legédesebbek.

4 – ZÖLDSÉG

A görögdinnye, termesztéstechnikailag zöldségnek számít és a tökfélék családjába tartozik. Ilyen szempontból érdekes párja a paradicsomnak, amit zöldségként tartunk számon, holott botanikai szempontból gyümölcs.

5 – SZÍN

A görögdinnye húsa több színű is lehet. A hagyományosnak tekinthető piros mellett van sárga-, fehér- és rózsaszín belű változata is.

6 – ELTARTHATÓSÁG

A dinnye amilyen jól tűri a forróságot, olyan rosszul tűri a fagyot. Épp ezért a hűtőben ne tároljuk a fagyasztóban. Viszont egy hűvös, jól szellőző kamrában vagy pincében 2-3 hétig eltartható.

7 – FOLTOK

A dinnyén látható sárga folt azt mutatja, hogy hol érintkezett a dinnye a földdel, azaz ott nem érte nap. A folt elkerülése érdekében a kertészek forgatják a dinnyét.

8 – KACS

A dinnye érettségét a kacs elszáradása jelzi. Ha a dinnye „fogantyúja” száraz, az jó eséllyel azt jelzi, hogy érett, finom dinnyére akadtunk.

9 – VÍZTARTALOM

A dinnye kiemelkedően magas víztartalommal bír, gazdag vitaminokban, alacsony a kalóriatartalma és hamar telítettség érzetet okoz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően kiváló fogyókúrákhoz, de a vízfogyasztás teljesen nem váltható ki vele, mivel vízhajtó tulajdonsággal bír.

10 – MAG

A dinnyemag piszkálása, köpködése nemzeti sport, pedig jótékony hatással bír. A népi gyógyászatban a dinnye magjából főzetet készítettek, amellyel vese és cukorbajt kezeltek.

 
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Görögdinnyés limonádé

Ha már úgyis fölvágjuk, és kivesszük a magokat, akkor tegyünk félre egy adagot a görögdinnyéből limonádénak is. Savas vagy mentes kiadásban is készíthetjük, a hűsítés garantált.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!