Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütőben sült sonkás burgonya

Vacsora pár perc aktív munkával – a többit bízd a sütőre!
2022. November 25.

Krumplis ételekből sosem elég! Ez az egyszerű recept akár „hamis pizzának” is beillik, főleg ha a tetejére szórt parmezánt mozzarellára cseréled. 

Hozzávalók

12 darabhoz
  • 6 db kb. 20 dkg-os burgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb konzerv (14 dkg) 28-30%-os sűrített paradicsom
  • 1 kávéskanál morzsolt zöldfűszer-keverék
  • kb. 10 dkg vékonyra szeletelt sonka
  • 1 kis marék reszelt parmezán

Elkészítés

 

A burgonyák héját alaposan lesikáljuk, szárazra töröljük, ezután kettévágjuk, és vágott felükkel felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük az olívaolajból egy kevéssel, majd sózzuk, borsozzuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben sütni kezdjük. 

Közben a többi olajat felmelegítjük egy kis lábasban, majd a megpucolt fokhagymát ráreszeljük. Megfuttatjuk rajta, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevés vízzel hígítjuk, hozzáadjuk a zöldfűszert és kevés sót, majd pár percet főzzük. 

Amikor már puhulnak a krumplik, megkenjük a tetejüket a paradicsommal, teszünk mindre felszeletelt sonkát, végül megszórjuk a sajttal. Visszatoljuk még addig a sütőbe, amíg a sonka megpirul, a sajt megolvad és a krumpliszemek teljesen megpuhulnak. Melegen tálaljuk. 

 

Ezt a receptet is próbáld ki: 

Sajtos-karalábés tócsni

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csípős-brokkolis tésztasaláta

Csípős-brokkolis tésztasaláta

A megszokott kígyóuborka helyett próbáld ki brokkolival!
Mustáros sertésszűz káposztás pennével

Mustáros sertésszűz káposztás pennével

A magos mustár és a kétféle káposzta a lelke ennek a fogásnak
Paradicsomos csirkeragu

Paradicsomos csirkeragu

Kakukkfűvel, póréhagymával és az elmaradhatatlan fokhagymával

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!