Jól látjuk, rakéta? Elképesztő, min főznek a háborúban a szabad ég alatt!
2022. April 29.A háborúban az élelmiszerellátás mindig összetett, égető kérdés. Nem csak azért, mert a termelés sok helyen leáll és a logisztika nehézkessé válik, hanem azért is, mert a civilek a nap legnagyobb részében áram nélkül vannak. Éppen ezért egészen szürreális, kreatív megoldások születnek arra, hogy főtt ételhez jusson az ember.
Első fő szabály: a közösség minden
Egy háborúban nem számít, ha azelőtt legfeljebb csak köszöntél a szomszédnak vagy azt sem, hiszen csak összefogással maradhattok életben. Mariupolban a bekerített civilek napi néhány órára feljöttek a pincéből, és mindenki elővette, amije volt: só, bors, hús, liszt, cukor, olaj… ezek óriási értékek.
„Egy háromfős csoport vízért ment, amíg a többiek az összedobott alapanyagokból mindenki számára elkészítették az ebédet a lakótelep tűzrakóhelyén, vagy épp az utcán. Előfordult, hogy már éppen kész lett volna a leves, amikor megszólalt a sziréna, és éhesen kellett a pincébe rohannunk, mindent hátrahagyva” – mondja Alina Beskrovna mariupoli túlélő az Euronews-nak, aki négy hetet töltött egy pincében, és oldalán rövid videót is megosztott arról, hogyan főztek (ő maga a lila kabátban látható).
Második szabály: ahol tudsz, ott főzöl…
…és amit tudsz, azt újrahasznosítod. Az alábbi fotó egyszerre mulatságos és könnyfakasztó: valahol Ukrajnában egy eltévedt orosz rakétából lett kitűnő szabadtéri tűzhely, ahol már rotyog is a finom ebéd a szabad ég alatt. Hiába, az élet mindenhol utat tör magának…
Only in Ukraine: turning Russian bombs into barbecues pic.twitter.com/Ue4cR0oJoU
— Business Ukraine mag (@Biz_Ukraine_Mag) April 26, 2022
Forrás: Euronews, Business Ukraine Mag