Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Lassan, de biztosan érkezik a tavasz, így köss friss fűszer-csokrot!

Nem csak levesbe jó, ha egy köteg aromás zöldet dobunk.
2022. March 22.

Csokrot főleg vázában szoktunk elképzelni, ám a főznivaló fűszernövényekből is alkothatunk ilyen köteget – és még virágba se kell hozzá borulniuk. Kora tavasszal a friss hajtásokkal kell beérnünk, ám ha a provanszi konyhát szeretnénk otthonunkba varázsolni, akkor érdemes megtanulni ezt a frappáns technikát. A bouquet garni a dél-francia ízek felelőse: ez az aromás növényekből álló csokrocska már az 1600-as évek óta gazdagítja az étkezéseket. A gyógy- és fűszernövényeket egy madzaggal szerkesztik egybe, mielőtt a levesek és mártások ízét határoznák meg. Ám ha az ételek fogyasztására kerül a sor, akkor a fűszeres köteget ki kell előtte belőlük emelni.

Tipp: Így tárold a frissen vágott zöldfűszereket 

Az alap csokrot friss petrezselyemzöldek, kakukkfű-ágak és babérlevelek alkotják. Olyan viaszmentes fonallal tudjuk őket összekötni, melynek nem árt, ha hőkezelés éri – emiatt a madzagozás miatt könnyű lesz kiszedni a levesből a pakkot. Ha attól tartunk, hogy szétfőnének a zöldek darabkái, akkor egy finom szövésű pamut tasakkal (lehetőleg olyan, ami muszlin anyagból készült) együtt helyezzük be őket a fazékba. Így akár még pár szem fekete bors is elfér a kis zacskóban.

A hagyományos recept ezekből a fenti összetevőkből áll, ám mi szabadon variálhatunk rajta: rozmaring, bazsalikom, zsálya, tárkony és akár turbolya szintén alkothatja a köteléket. A legjobb frissen készíteni, ám ha szezon van, és későbbre is eltennénk ezekből az ízekből, akkor egy műanyag zacskóban, szorosan becsomagolva fagyaszthatunk le egy-két köteggel. A lényeg, hogy ne száradjon ki a tasak tartalma – ezért fontos, hogy a jól zárható legyen a nyílás.

Ez is érdekelhet:

Sütöttél-főztél már tasakban? Ez nem ám a celofános módszer!

 

Perzsa
Forrás: taste.com.au

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csodás csokiszószra vágysz, francia hangulattal?

Csodás csokiszószra vágysz, francia hangulattal?

A csokoládé és a tejszín aránya adja ki a párizsi krém finomnál finomabb variációit.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!