Éretlen az avokádó? Ezekkel a trükkökkel gyorsíthatsz a folyamaton
Az avokádó bizony lutri: nincs még egy ilyen gyümölcs a zöldségesnél, amelyik ennyire trükkös volna. Finom, jól variálható és szuper-egészséges is, tehát a népszerűségi lista tetején találjuk. Ám jó kérdés, hogy a boltban lévő portéka mennyire érett. Mikor már otthon elkezded pucolni a gyümölcsöt, csak akkor derül ki, hogy a kemény héj alatt éretlen a hús, és egyáltalán nem puha. Enni persze így is megehető különösebb kockázat nélkül, ám az ízvilággal nem leszünk maradéktalanul elégedettek. Főleg, ha guacamole elkészítésébe vágnánk a fejszénket.
Jobb esetben ilyenkor leszaladunk egy garantáltan érett gyümölcsért, ám ha sem időnk, sem kapacitásunk plusz körökre, akkor se essünk kétségbe. Pici kesernyésséggel megúszhatjuk, hogy a mexikói konyha ezen híres, pikáns fogását elkészítsük. Kanalazzuk csak ki a gyümölcs húsát a héjából egy keverőtálba. Kezdjük el leturmixolni a megfelelő állag eléréséig. Ici-pici sót és borsot szórjunk rá, illetve hintsük meg citromlével (ami lehetőleg frissen facsart legyen), illetve hozzá adagolhatunk valamilyen zöldséget is, ízlés szerint: paradicsom, paprika, hagyma vagy akár jalapeño is elfér a krémben. Minél többet teszünk ezekből a plusz ízekből, annál inkább sikerülni fog elnyomni az éretlen avokádó jellegét. A vörös- és fokhagyma még por alakban is csavarhat egy jót az összhatáson; és lehűtve máris kész egy remek mártogatós szósz.
Ide vág: Az átlag mexikói nem igazán jut avokádóhoz
Kicsit bonyolultabb, de megoldható az avokádó gyors érlelése is. Krémesebb, lágyabb és ínycsiklandóbb lesz az azték menü is, ha az alábbi tippeket alkalmazzuk. A még héjas gyümölcsöt szorosan alufóliába tekerve rakjuk egy tűzálló edénybe, majd a sütőben melegítsük 93 Celsius-fokon. Tíz percenként ellenőrizzük a puhaságát. Hasonlóan eljárhatunk, ha inkább mikróznánk – ebben a esetben tilos a fém csomagolás: valamilyen hőálló műanyag fóliával burkoljuk be az avokádót. A logika a hevítés mögött annyiból áll, hogy ilyenkor egy etén nevű gázt enged ki a gyümölcs, ami egy természetes módon érlelő telítetlen szénhidrogén. A csomagolás ezt a vegyületet nem engedi elillanni, így az ki tudja fejteni hatását. Némileg eltérő ízt ad, mint amire számítanánk, de az állaga határozottan javulni fog.
Papírzacskóban is gyorsíthatjuk a folyamatot, ha a félbevágott csemegét gondosan újra összeillesztjük, majd légmentesen beburkoljuk valamilyen műanyag csomagolással. Rakjuk egy papírtasakba, mellé pedig érett banánt vagy almát helyezzünk. Ezek a gyümölcsök nagy adag etént bocsátanak ki, mely az avokádóra is jó hatást tesz. Hogy meddig tartsuk a zacskóban a terméseket, az attól függ, milyen érési fokot szeretnénk elérni – pár óra vagy pár nap is összejöhet így.
Hogy elkerüld ezt az egész macerát, legközelebb célozd a kimondottan érett gyümölcsöket. Nem boszorkányság ez sem: a legnépszerűbb fajtának Green Hass a neve, mely februártól augusztusig ígéri a legmegbízhatóbb minőséget. Ezen belül is április és augusztus közt a legédesebb, ami a guacamole esetében ideális. Míg a fán csüng a gyümölcs, addig egyre nagyobb mennyiségű olaj gyűlik össze benne – így minél inkább a szezon vége felé szedik, annál kedvezőbb az összetétele. Szüret után akár 2-7 napot is érhet még, ami tartam az időszak adottságaitól függhet. A boltban se a fényes, zöld héjúakat fixírozzuk: azoknak biztosan kell még pár nap puhulás. Ha pedig a szürkés-feketés külsejű példányokra megyünk rá: ezek nyomás-próbára is puhábbak, ami az édességre is inkább garancia. Viszont a már túlérett avokádó is rizikós: a sötét, ráncosabb darabok túl lágyak, valószínű lesz bennük kivágandó rossz rész – vagy a komposztban landol az egész…
Az avokádó olaja szenzációs, ha főzni szeretnénk: nagyon egészséges, melyet a szem, a bőr és a szív is meghálál. Pikáns recepteket, szószokat és salátaönteteket is feljavít, és sütésnél szintén gondolkodhatunk benne. Sőt: vaj helyett egy friss gyümölcs is jót tesz a sütemény tésztájának, ami ráadásul az egészségtelen, telített zsírsavakat képes kiváltani. Az élénkzöld gyümölcshús akkor válik barnává, ha levegő éri. Ezt elkerülhetjük úgy, ha citrommal vagy ecettel törölgetjük át a felszínét, vagy akár a guacamole tetejét is. Letakarva, hűtőben tartva marad meg inkább a zöld szín.
Van, hogy fekete csíkok vagy foltok jelenhetnek meg a gyümölcs héján, ami a fiatal fákról szedett avokádóknál szokott inkább előfordulni. Nem túl szép látvány, de gond nélkül fogyasztható marad a húsa. Valószínűleg hideg érte még az érési folyamat lezárulta előtt, illetve szállításnál is sérülhetett az áru, amitől a színe megváltozott. Érdemes kinyesni a nem tetsző hús részt, ha biztosra akarunk menni.
Egy kiegyensúlyozott étrend esetén az avokádó fogyasztása nem fog hízást eredményezni, hiszen egészséges zsiradékot 60 százalékban tartalmaz: egy fél gyümölcsben 16 gramm egyszeresen telítetlen, míg többszörösen telítetlen zsírból 4 gramm van. Kisgyerekek is ehetnek egy negyednyi cikkelyt a gluténmentes csemegéből, mely tele van A-, D-, E- és K-vitaminnal; és az idegrendszer illetve az agy fejlődését is elősegíti.
Ezt olvastad már?
Perzsa
Forrás: thekitchenprofessor.com