Nahát, feljövőben vannak a brutálisan megpakolt turmixok?
A sokk-shake-ek láttán a legtöbb gyerek izgalomba jön: a túlzóan megpakolt, mutatós kalóriabombák azonban óvatosságra intenek: jó eséllyel a gyomrunk, a vércukrunk és a fogaink is megsínylik ezt a dús élményt.
Ausztráliából indult el nemrégiben egy markáns “freakshake”-hullám, mely Angliába is eljutott. Alapvetően olyan tejturmixról van szó, amire hatalmas tejszínhab-hegy is zúdul, de valamilyen öntet, süti vagy egy marék cukorka is trónolhat még a korsónyi adag tetején. Inni egyáltalán nem egyszerű ezt a desszertet, inkább kanállal vagy kés-villával lapátolhatja be rétegenként a szénhidrátra éhes vendég. Sőt, egy yorkshire-i étterem elkészítette a maga változatát: omlós sertéshússal és sajttal megtolva.
A bejegyzés megtekintése az InstagramonC A F E ✖️ B A K E H A U S (@patissez) által megosztott bejegyzés
Ezt még a canberrai Patissez café sem látta jönni, akiknek köszönhetően ez az új shake-őrület fellángolt. Az eredeti cél az volt, hogy rálicitáljanak látványban a közösségi oldalakon látható, nyálcsorgatós desszertekre. A népszerű platformokon persze futótűz-szerűen terjedtek a kreatívan megrakott, tornyos korsók, tele édességgel. Szinte mindegyikről fotó készült, és ha Ausztráliáig nem tudtak utazni értük az emberek, akkor muszáj volt megalkotniuk a saját változataikat. Kelet-Londonban is felkerült az étlapra hamar – sós karamella, kukoricapehely, keksz és fánk ízekkel. Van, aki reggelire gyűr le egy ilyen busás tételt.
Manchesterben egy kávés csavart is kap a történet: itt freakaccino néven egy alműfaj is született. Az eszpresszó-turmix állítólag egy kis mogyoróvajjal a legfinomabb. Ami nagyon megy még, az a fagyis verzió – a tejturmixos bögre peremét feldíszítik, mint a tölcsért: vagy csoki- vagy pillecukor-krémmel, amire rájön öt centi tejszínhab is. A nagyjából 1500 kalóriás desszert feltétjeit a vendég választja ki. Nem mindenki képes eltüntetni a pohárból az összes fincsi hozzávalót – végül sok shake befejezetlen marad. Ez a trend igencsak szembe megy a minél tisztább étrenddel: amíg az #eatclean mozgalom főleg növényi alapon, kímélő és tápláló ennivalókat favorizál; mostanra pedig addig a mega-turmixok lettek a dekadencia és az élvhajhász stílus szimbólumai. A hiper-egészséges életmód sokak számára elérhetetlen, vagy legalábbis nehezen kivitelezhető; itt pedig tömény cukorral teszi boldoggá magát az, aki nem törődik a vonalaival.
A bejegyzés megtekintése az InstagramonKATARINA BYSTRÖM (@familjehacks) által megosztott bejegyzés
Mint mikor egy hatéves gyerek az évzáró után beszabadul a cukrászdába – mindent és azonnal kér. Hogy emberi fogyasztásra mennyire javallottak a freakshake-ek – már a kérdésen a dietetikusok többsége összevonná a szemöldökét. Nem csak a tápértéke, de még az élvezeti szempont is vitatott: az édesszájúaknak is már túl gejl lehet egy ilyen megpakolt kombó. Ha mégsem ment el teljesen az étvágyunk tőle, akkor otthon tehetünk egy próbát – úgyis közeleg a Valentin-nap. Egy alap tejturmixot készítsünk, melybe egy gombóc fagyit süllyesszünk. Nyomjunk a tetejére jó adag tejszínhabot, majd valamilyen öntettel hintsük meg a pohár peremét. Illesszünk a habra kekszet, sütit. édességeket, majd még egy kis öntettel locsoljuk meg az egészet. Döfjünk bele rolettit, illetve egy olyan szívószálat, amit már keresztül vezettünk egy szelet sütin vagy gyümölcsön. Mielőtt belekortyolnánk, mindenképpen dokumentáljuk a művünket és Instagramra pakoljuk is fel.
Ha attól félsz, hogy hamar besüllyednek a habra felpakolt cuccok a pohárba, akkor rejts el egy széles, kerek kekszet a tejszínréteg alá. Hosszú szárú koktélos kanállal eszegesd ki a bögre alján landolt finom falatokat, és lehetőleg ne is edd meg egyszerre az egészet. Ha csak az orvosod jóvá nem hagyta, vagy épp hízókúrán, illetve kerékpártúrán vagy.
Ezt is olvastad esetleg?
Perzsa
Forrás: