Spenótos rakott tészta
Rakott ételeket készíteni hálás dolog: összeállítjuk, aztán már mehet a sütőbe. Arról nem beszélve, hogy rengeteg különböző maradék is felhasználható hozzájuk, azt pedig már biztosan tudjátok rólam, hogy semmi még fogyaszthatót nem szeretek kidobni.
Bármilyen rövidebb fajtájú tészta jó lesz hozzá, én most színes masnitésztát választottam a januári szürkeség ellen, de persze a „sima” masni (farfalle), fusilli vagy penne is tökéletes lesz.
Hozzávalók
4 személyre- 35 dkg színes masnitészta
- só
- 6 tojás
- 1 evőkanál olívaolaj + a sütőtálhoz
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 doboz (45 dkg) fagyasztott, aprított spenót (püré is jó hozzá)
- 2 dl főzőtejszín (10 vagy 20%-os is lehet)
- őrölt fekete bors
- reszelt szerecsendió
- 30 dkg tejföl
- 25 dkg maradék sült hús (pl. karaj)
- 15 dkg füstölt sajt
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tojásokból 3-at keményre főzünk.
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Rászórjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát, megfuttatjuk rajta, majd hozzáadjuk a spenótot, hagyjuk kiolvadni. Ezután felöntjük a tejszínnel, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. Összeforraljuk, sűrűre, krémesre főzzük.
A maradék 3 tojást szétválasztjuk, a tojássárgájákat a spenóthoz keverjük (ne legyen már forró a szósz, mert megfő benne a tojás), a tojásfehérjéket habbá verjük.
A spenótszószt összekeverjük a már nem forró tésztával, majd az egészbe beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
Egy nagyobb, magas falú sütőtálat vékonyan kiolajozunk, és belesimítjuk a tészta felét. Megkenjük a tejföl felével, kirakjuk a 3 darab megpucolt, felkarikázott keménytojással, finoman megsózzuk, majd megszórjuk a vékony csíkokra vagy kockákra vágott sült hússal. Rásimítjuk a többi tésztát.
A tetejét megkenjük a többi tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük, ha szükséges, közben letakarjuk alufóliával.
Ezt a spenótos receptet is ajánljuk: