Sütőben sült krumplis tészta
A krumplis tészta megunhatatlan, és persze ahány ház, annyi szokás. Legyen még egy verzió a repertoárban! Garantáltan laktató, télre tökéletes, sőt előző nap is elkészíthetjük.
Hozzávalók
4 személyre- 80 dkg burgonya (hámozott súly)
- só
- 25 dkg fodros nagykocka tészta
- 10-15 dkg (ízlés szerint) húsos szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- őrölt fekete bors
- 1 nagy pohár tejföl
Elkészítés
A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és egy lábasban, sós vízben puhára főzzük. A tésztát lobogó, enyhén sós vízben szintén kifőzzük. Mindkettőt leszűrjük.
Közben egy serpenyőben zsírjára sütjük a kockákra vágott szalonnát. Szedőkanállal kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a fűszerpaprikát, majd mehet bele a burgonya is. Visszatesszük a tűzre, jól elkeverjük, és alacsony lángon még 1-2 percet sütjük, közben falapáttal kisebb darabokra törjük a burgonyát. Végül összeforgatjuk a tésztával.
Egy nagyobb sütőtálat kikenünk vékonyan olajjal. Beletesszük a krumplis tészta felét, majd megkenjük a tejföl felével. Megismételjük a rétegezést, végül a felső tejfölös réteget megszórjuk a sült szalonnakockákkal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük.
Jöhet még több tepsis tészta?