Ünnepi marhaborda
A marhaborda zöldfűszerekkel, mustárral és hagyma-burgonya körettel az egyik legnagyobb klasszikus. Ha szereted a húsételeket, nem hibázhatsz vele!
Hozzávalók
4 személyre- A húshoz:
- 1 kg marhaborda, megtisztítva
- só, őrölt fekete bors
- 1-2 teáskanál apróra vágott rozmaring
- 1-2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
- 1 evőkanál enyhén csípős mustár
- 1 evőkanál vaj
- A körethez:
- 80 dkg burgonya
- 2 lila hagyma
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- durvára őrölt tengeri só
Elkészítés
A húst megtisztítjuk, szárazra töröljük, majd sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük az apróra vágott rozmaringot és kakukkfüvet a mustárral. A húst alaposan bekenjük a masszával, majd forró vajban mindkét oldalát megpirítjuk.
Meghámozzuk, majd feldaraboljuk a burgonyát. Karikákra vágjuk a hagymákat. Összekeverjük a burgonyát az olívaolajjal, sóval és borssal fűszerezzük, majd a hússal együtt egy sütőtálba tesszük, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a húsba szúrt sütőhőmérő kb. 55 °C-os maghőmérsékletet nem mutat. A hagymát a sütési idő letelte előtt 15 perccel a hús köré terítjük, és készre sütjük.
A kész húst körülbelül 10 percig pihenni hagyjuk, mielőtt felszeleteljük. A tálalás előtt kakukkfűvel és igény szerint durvára őrölt tengeri sóval megszórjuk. A megsütött burgonyával és hagymával körítve tálaljuk.
Ezt a receptet is érdemes kipróbálnod újévre: